- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pensionarii cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie
Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) solicită Guvernului să aprobe devansarea majorării punctului de pensie cu 20 la sută de la 1 septembrie, şi nu 1 noiembrie, cum a propus ministrul Muncii, Paul Păcuraru.
Pensionarii cer majorarea pensiilor de la 1 septembrie (Imagine: Mediafax Foto)
Pensionarii au trimis această solicitare ministrului Paul Păcuraru, săptămâna trecută, ţinând cont de evoluţia inflaţiei din acest an, de creşterea preţurilor la o serie de produse alimentare de bază, precum şi a tarifelor la servicii, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele FNSPR, Marin Iancu.
Pensionarii susţin că pentru a fi menţinută puterea lor de cumpărare ar fi trebuit să se acorde indexări cel puţin la nivelul indicelui inflaţiei, calculate pentru principalele produse alimentare şi servicii sau să se fi majorat valoarea punctului de pensie cu mai multe luni în urmă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
În plus, din analiza făcută de FNSPR a rezultat că salariul mediu brut pe economie de 1.550 de lei, în baza căruia s-a stabilit actualul cuantum al punctului de pensie, a fost subevaluat, acest fapt fiind confirmat de evoluţia salariilor: 1.623 de lei în ianuarie, 1.543 de lei în februarie, 1.623 de lei în martie, 1.751 de lei în aprilie şi 1.704 lei în mai.
"Aceste date permit să se estimeze o medie anuală a salariului brut de aproximativ 1.800 de lei. Consecinţa acestei subevaluări a salariului mediu brut luat în calcul a fost un cuantum al punctului de pensie de 581,3 lei, mai mic decât cel care ar fi rezultat dacă în calcul s-ar fi luat un salariu stabilit în mod realist. De exemplu, în situaţia în care se lua ca bază de calcul un salariu mediu brut de 1.800 de lei, valoarea punctului de pensie ar fi fost 675 de lei", a explicat Marin Iancu.
Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat, săptămâna trecută, pentru MEDIAFAX, că pensiile vor fi majorate în avans, la 1 noiembrie, cu 20%, astfel încât valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO