Şi la Cluj, şi la Timişoara, dar şi în alte judeţe sunt anunţate deja proteste ale pensionarilor.
Vicepreşedintele FNSPR, Preda Nedelcu, susţine că pensionarii vor această majorare a punctului de pensie la prima rectificare bugetară din acest an, precum şi acordarea unor ajutoare sociale lunare, suportate tot de la bugetul de stat şi nu de la asigurări sociale, pentru cei care au o pensie mai mică decât salariul minim pe economie. Aceste ajutoare trebuie să permită aducerea pensiilor respective la nivelul de 350 de lei, preciza Nedelcu.
Potrivit pensionarilor, peste 70 la sută dintre ei au o pensie lunară sub salariul mediu brut pe economie.
Sindicaliştii solicită, de asemenea, Guvernului, un ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, pentru ca, împreună cu pensia, să ajungă la un venit lunar până la nivelul pesiei medii cu stagiu complet.
Aceştia cer revenirea la reglementările existente până în aprilie 2005 privind compensarea medicamentelor, iar vânzarea acestora de către farmacii să se facă la preţul de raft. Aceştia socilită şi efectuarea gratuită a analizelor medicale recomandate de medicii specialişti şi de familie, atât în ambulatoriu, cât şi în spitale.
Pensionarii vor să le fie asigurată o locuinţă, în cazul în care casa naţionalizată în care stau este retrocedată fostului proprietar, iar aceasta să se reglementeze de urgenţă printr-un act normativ.
Sindicaliştii spun că vor modificarea prevederilor OU 4/2005 pentru a se permite includerea în calculul pensiei a veniturilor pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Pensionarii solicită Guvernului o rezolvare rapidă a acestor probleme, astfel încât nivelul lor de viaţă să crească, în România fiind cea mai mică pensie din Europa, cea medie având valoarea de 108 euro.