Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între salariu şi pensia peste 1.700 de lei

Pensionarii care lucrează în sistemul public vor fi obligaţi să opteze, în scris, într-un interval de două săptămâni, între suspendarea pensiei pe durata activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, dacă nivelul pensiei aflate în plată depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între salariu şi pensia peste 1.700 de lei

Pensionarii obligaţi să opteze în 15 zile între salariu şi pensia peste 1.700 de lei (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Prevederea este inclusă într-un proiect de lege prezentat săptămâna trecută de MEDIAFAX şi discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, în vederea asumării răspunderii în faţa Parlamentului.

În cazul în care nivelul venitului realizat din pensiile nete cumulate este mai mare decât nivelul salariului mediu brut pe economie, persoana are obligaţia de a-şi exprima opţiunea, în scris, în termen de 15 zile zile de la data intrării în vigoare a legii, cu privire la menţinerea în plată a pensiei faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

Dacă nivelul pensiei este sub cel al salariului mediu brut pe economie, acesta va putea fi cumulat cu veniturile realizate din exercitarea unei activităţiu pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în funcţie.

Suma economisită la bugetul de stat, în 2009, prin interzicerea cumulului pensiei mai mare decât salariul mediu brut pe economie cu salariul este de 60 de milioane de lei, potrivit notei de fundamentare a proiectului, din totalul de peste 25 de milioane de lei, plătiţi în prezent pentru acest cumul.

În prezent, suma totală plătită pentru cumulul pensiei cu salariul este de 25.544.995 de lei.

Neîndeplinirea obligaţiei privind exprimarea opţiunii în termenul prevăzut constituie cauză de încetare de drept a raporturilor de muncă stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu.

În cazul în care termenul este respectat, plata pensiei/pensiilor se suspendă începând cu luna următoare celei în care a fost exprimată opţiunea pentru continuarea activităţii.

În proiect se precizează că sumele încasate necuvenit cu titlul de pensie se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Angajatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare în cazul constatării nerespectării de către angajat a termenelor prevăzute de lege, iar încălcarea prevederilor legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei, sancţiune aplicată de inspectoratele teritoriale de muncă.

Prevederile acestei legi se aplică în mod corespunzător şi beneficiarilor de pensie de serviciu stabilite prin legi speciale.

Termenul de intrare în vigoare a legii era stabilit iniţial pentru 1 iunie 2009, dată deja depăşită, Ministerul Justiţiei avertizând că menţinerea acestui termen ar putea avea efecte de retroactivitate.

Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici