Pensionarii vor creşterea punctului de pensie la 45%

Alianţa Pensionarilor din România (APR), întrunită vineri, solicită Guvernului, Parlamentului, şefului statului şi partidelor parlamentare respectarea promisiunilor din campania electorală, privind, în primul rând, punctul de pensie care ar trebui să fie 45 la sută din salariul mediu pe economie.

Urmărește
548 afișări
Imaginea articolului Pensionarii vor creşterea punctului de pensie la 45%

Pensionarii vor creşterea punctului de pensie la 45% (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Pensionarii spun că punctul de pensie a scăzut acum la 39 la sută din salariul mediu brut pe economie, procentul fiind mult mai mic chiar şi faţă de cel stabilit pentru anul 2008, când atinsese o valoare în jur de 42 la sută.

Reprentanţii Alianţei Pensionarilor susţin că atingerea unei ţinte de 45 la sută din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie ar însemna respectarea promisiunilor din campania electorală.

Totodată, APR solicită şi asigurarea unei pensii sociale minime garantate care să completeze pensia până la 350 de lei lunar pentru toţi pensionarii care primesc sub această sumă.

"Considerăm că decizia de a menţine cuantumul pensiilor la nivelul din luna octombrie 2009, în condiţiile majorării preţurilor la produsele alimentare şi utilităţi, va afecta grav nivelul de trai al pensionarilor, dar şi puterea lor de cumpărare", se arată în comunicat.

Pensionarii solicită, de asemenea eliminarea inechităţilor în ceea ce priveşte pensiile pentru persoanele încadrate în fostele grupe de muncă I şi II, precum şi pentru condiţii speciale şi deosebite de muncă, conform prevederilor Legii 218/2008.

De asemenea, APR mai cere aplicarea prevederilor noii legislaţii privind sistemul public de pensii pentru agricultori în sensul aducerii acestora la nivelul valorii pensiilor din sistemul obişnuit şi înfiinţarea fondului de garantare a drepturilor participanţilor la sistemul de pensii private.

Elaborarea legii de organizare şi funcţionare a sistemului de plată a pensiilor din sistemul privat, diversificarea tipurilor de pensii prin introducerea pensiilor în regim ocupaţional, pe structuri profesionale sunt alte cereri ale pensionarilor.

APR mai vrea compensarea în bani a tichetelor CFR neutilizate de către pensionari (măsură recent abrogată) şi acordarea unei pensii suplimentare soţului supravieţuitor în valoare de 25 la sută din pensie.

Pensionarii solicită ca impozitarea drepturilor din pensie pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei să se facă progresiv, iar contribuţia de asigurări de sănătate să se plătească numai pentru sumele care depăşesc 1.500 de lei.

Şi Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România a cerut Parlamentului şi Guvernului respectarea Legii 250/2007 care prevede ca punctul de pensie să fie 45 la sută din salariu mediu brut, în cazul unui refuz ameninţând cu acţiuni radicale în acest an.

Pensionarii sunt nemulţumiţi de decizia Executivului privind îngheţarea punctului de pensie în 2010 şi susţin că nu acceptă argumentul potrivit căruia nu ar exista fonduri.

Plenul reunit a respins, joi seară, amendamentul parlamentarilor PSD şi PNL privind creşterea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, respectiv 826,2 lei, respingând şi propunerea ca acest amendament să fie votat nominal.

Prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2010 se stabileşte îngheţarea valorii punctului de pensie la nivelul anului 2009, respectiv la 732,8 lei.

Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2010 este de 1.836 lei, ceea ce înseamnă că punctul de pensie va fi 39,9 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici