Pentru cei din Ciorogârla, unitatea militară e o enigmă

Unitatea militară din Ciorogârla, "de rachete", după cum susţine primarul, este o enigmă chiar şi pentru oamenii care trăiesc de zeci de ani în localitate, deşi încă din anii '60 ştiu de existenţa ei. La fel de învăluită în mister este şi "grozăvia" cu furtul armelor.

Urmărește
1223 afișări
Imaginea articolului Pentru cei din Ciorogârla, unitatea militară e o enigmă

Pentru cei din Ciorogârla, unitatea militară e o enigmă

La două zile după ce presa a aflat despre spargerea dată la un depozit al unităţii militare, lucrurile în Ciorogârla par, la prima vedere, normale. Filtrele de poliţie pe drumul din Capitală către localitatea ilfoveană şi invers sunt deja o amintire. Singurele indicii care te duc cu gândul la faptul că în zonă s-a întâmplat ceva sunt prezenţa a două maşini de poliţie - una la ieşirea din Ciorogârla în autostrada Bucureşti-Piteşti şi alta la intrare în Capitală - şi desele apariţii ale maşinilor echipelor tehnice de la televiziunile de ştiri.

Poliţiştii care formează echipajele maşinilor nu mai opresc vehicule pentru a le verifica ci, pur şi simplu, stau în maşini şi aşteaptă.

În Ciorogârla, în sat, ziua de vineri părea una ca oricare alta. Puţini oameni pe la porţile caselor - probabil şi pentru că ploua mocăneşte. Câţiva în drum către sau venind de la magazinele din sat.

În faţa unuia dintre ele, doi bărbaţi trecuţi de 60 de ani stau şi beau câte o bere. Ambii fumează, astfel că nu au avut încotro şi au ieşit afară, pentru că "de când cu legea asta cu fumatul nu se mai poate fuma la tejghea". Din vorbă în vorbă, ajung să-şi dea cu părerea despre incidentul de la unitatea militară de la ei din sat. După consideraţiile clasice gen "A luat-o lumea razna, domnul meu!", unul din ei, căruia celălalt îi spune "Nea' Nelu" trece la subiect.

Locuieşte în Ciorogârla din 1963. Nu s-a născut aici, este din Piatra Neamţ. De când a venit în sat, copil fiind, ştie de existenţa "unităţii din pădure".

"Nu s-a întâmplat niciodată nimic, domnule. Nimic, niciodată. Nu a fost nicio problemă, nu am auzit să fi fost scandaluri, conflicte...", spune Nea Nelu.

Povesteşte că, în tinereţe, mergea des la pădure, că aşa erau distraţiile pe-atunci. Toată lumea ştia că nu e voie să treci de gardul de sârmă şi nimeni nu intra în zona obiectivelor militare. "Ne spuneau ăia mai bătrâni că iese rău dacă ne prinde cineva acolo", povesteşte Nea Nelu.

Nu ştie să spună ce specializare are unitatea militară, dar este convins că "este una importantă". "Pe vremuri, pe timpul comuniştilor, veneau aici şi maşini de la Bucureşti, de pe Antiaeriană, care intrau acolo. Le vedeam noi. Era pază ca lumea, nu trecea nici pasărea", spune omul.

"Acum însă, gardul este în paragină", intervine celălalt. "Este acelaşi de acum patruzeci şi ceva de ani. Au mai rămas două-trei fire de sârmă ghimpată, de intră şi câinii, cred că şi omul poate intra liniştit prin el", adaugă el.

Altceva nu ştiu. N-au văzut nimic suspect, n-au auzit nimic.

Nici primarul din comună nu ştie mai multe. Victor Niculaie, "născut şi crescut la Ciorogârla", spune că a aflat şi el de la televizor de grozăvia de la unitate. "Nici n-am crezut până nu m-am dus acolo să văd cu ochii mei că e plin de poliţie, de jandarmi, de soldaţi, că e pază, semn că s-a întâmplat ceva grav", spune primarul, precizând din capul locului că nici măcar lui nu i s-a permis să intre pe drumul prin pădure ce duce către obiectivul militar.

Unitatea - una de rachete, din câte ştie primarul Niculaie Victor - se află la ieşirea din Ciorogârla, într-o pădure prin care treci mergând către Bolintin Deal pe drumul Bucureşti - Videle. Din drumul principal, circulat de sute de camioane care se îndreaptă către intrarea dinspre vest în Capitală - o zonă comercială şi cu multe depozite -, se face brusc un drum prin pădure. De obicei, acesta este închis cu o barieră şi cu un semn pe care scrie că zona este închisă circulaţiei publice.

"De când a început scandalul cu hoţii, cu armele, cu astea, la barieră stau în permanenţă doi-trei soldaţi. Nimeni nu se poate apropia de unitate, nici pasărea cerului", completează primarul.

Aşa şi este. În zona intrării prin pădure către unitate este interzis chiar şi să opreşti. E musai să muţi maşina pe partea cealaltă a drumului. Cei doi soldaţi, vizibil iritaţi de prezenţa jurnaliştilor şi a camerelor de televiziune în zonă, încearcă, stângaci, să imite limbajul de lemn din comunicatele autorităţilor: "Nu vă putem comunica nimic. Toate informaţiile se dau prin biroul de presă al instituţiilor abilitate", spune unul din ei, tăind orice tentativă a civililor de a pătrunde pe drumul către unitate.

Discuţia cu primarul se încheie repede, acesta invocând cerul în speranţa că cei care "au furat armele, mitralierele, ce-or fi furat" vor fi prinşi înainte de a face "ceva rău".

(Material realizat de Ovidiu Vanghele, ovidiuv@mediafax.ro)

Citeşte şi:

Depozitul de armament de la Ciorogârla era descuiat

Stănişoară: De la Ciorogârla au fost furate arme, nu şi muniţie

Procurorii au început urmărirea penală în legătură cu dispariţia armelor de la Ciorogârla

Paza depozitului de la Ciorogârla, asigurată de militari din UM respectivă

Ciorogârla: Un depozit de armament a fost spart

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici