Pentru peste 200 de pensionari din Galaţi a început anul universitar, la Universitatea Vârstei a Treia. Ce cursuri urmează şi cât durează studiile | GALERIE FOTO

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, anul universitar nu a început doar pentru tinerii studenţi, ci şi pentru 200 de pensionari. Este vorba despre persoanele care s-au înscris la cursurile Universităţii Vârstei a Treia programate să se desfăşoare pe parcursul unui an.

Urmărește
1452 afișări
Imaginea articolului Pentru peste 200 de pensionari din Galaţi a început anul universitar, la Universitatea Vârstei a Treia. Ce cursuri urmează şi cât durează studiile | GALERIE FOTO

Pentru peste 200 de pensionari din Galaţi a început anul universitar, la Universitatea Vârstei a Treia. Ce cursuri urmează şi cât durează studiile

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia a debutat la Galaţi în urmă cu trei ani. Cursurile ţin un an, perioadă în care studenţii seniori trec prin mai multe module. Deoarece nu pot parcurge toate materiile în două semestre, cei interesaţi se pot şi înscrie şi anul următor la cursuri, optând pentru alte module. Anul acesta, de exemplu, din totalul de 195 de studenţi înscrişi, doar jumătate reprezintă boboci. Aceştia au avut mari emoţii în timpul ceremoniei de deschidere a anului universitar.

Constanţa Apostol, fostul asistent şef de la Maternitatea Galaţi, s-a înscris la cursurile Universităţii Vârstei a Treia şi spune că emoţiile sunt mai mari decât în tinereţe. În următoarele două semestre, ea va participa la cursurile de medicină, nutriţie şi kinetoterapie din cadrul Universităţii Vârstei a Treia.

„Ca orice boboc am emoţii. Creierul trebuie menţinut într-o permanentă stare de actvitate şi atunci când timpul îţi permite, şi nouă seniorilor ne permite timpul, el trebuie canalizat spre lucruri utile. Sănătatea este cea mai importantă, de la o anumită vârstă trebuie să avem ceva mai multă grijă de noi şi cum creierul comandă tot, atunci noi trebuie să-l menţinem în activitate”, a explicat Constanţa Apostol.

Alţi studenţi în etate au ales cursurile de istorie şi artă, fiind inspiraţi de personaje celebre.

„Sunt boboacă, am emoţii, dar este plăcut. M-am înscris la cursurile de artă, istorie, drept, turism. Seneca înainte de a muri învăţa să cânte la liră şi avea 80 şi de ani. La orice vârstă este bine să fii cu mintea întreagă, să fii prezent şi să nu dormi în fotoliu”, a spus Violeta Ionescu, fost ziarist.

Despre emoţii şi despre necesitatea ocupării timpului liber a vorbit şi un fost profesor de biologie, ajuns la vârsta de 69 de ani.

„Am început să simt lipsa ocupării timpului util. Şi m-am înscris la Universitatea Vârstei a Treia. Sinceră să fiu când am plecat de acasă, am avut emoţii, dar acum este foarte plăcut”, a spus Maria Drăgnescu.

Reprezentanţii Universităţii Dunărea de Jos se mândresc cu studenţii seniori şi cu un proiect unic în ţară..

„Un nou an universitar pentru Universitatea Vârstei a Treia care rămâne sigurul proiect de acest gen din ţară. Ne mândrim cu iniţiativa noastră. Seniorii sunt foarte curioşi la cursuri, sunt atenţi, sunt extrem de respectuoşi, au acea eleganţă, decenţă faţă de cadrul didactic, chiar dacă unii dintre ei mi-ar putea fi mie părinţi. Sunt deosebit de interesaţi de cursuri şi de tot ceea ce este nou”, a declarat profesorul coordonator al Universităţii Vârstei a Treia, Violeta Puşcaşu.

Proiectul Universitatea Vârstei a Treia se adresează persoanelor care au cel puţin 55 de ani şi doresc să se reîntoarcă pe băncile şcolii. Modulele au fost organizate în funcţie de cereri, pe specializările Drept, Medicină, Artă, Cultură şi Civilizaţie, Istorie, Filosofie, Teologie, Kinetoterapie, Turism, Economie, Geopolitică şi Relaţii Internaţionale, Psihologie şi Pedagogie, Nutriţie şi Ştiinţa Alimentaţiei, Ştiinţă şi Inginerie. Activităţile se vor desfăşura sub formă de prelegeri şi conferinţe, ateliere de dezbatere şi seminarii, grupuri de lectură, vizite şi tururi ghidate. Organizatorii anunţă că o grupă va avea în jur de 25 de persoane, iar un modul va dura circa o lună. La final, cursanţii vor primi un certificat de absolvire iar pentru participare se plăteşte o taxă anuală de 100 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici