- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pentru proiectul Melaniei Vergu s-au cheltuit necuvenit aproximativ 12.000 de lei
AMPOSDRU a constatat nereguli cu privire la modul în care s-au cheltuit aproximativ 12.000 de lei în cadrul proiectului derulat de Edu Tim, între care şi chiria sediului firmei fiului Melaniei Vergu din Bulevardul Aviatorilor, comisia de control stabilind că banii urmează să fie recuperaţi.
Pentru proiectul Melaniei Vergu s-au cheltuit necuvenit aproximativ 12.000 de lei (Imagine: Mihai Mitrea/Mediafax Foto)
În urma verificării, echipa a constatat o serie de neregului, cum ar fi participarea la o vizită de studiu, desfăşurată în Austria, a unei persoane care deţine in proiect funcţia de secretară, se arată într-un comunicat de presă privind concluziile controlului Compartimentului Antifraudă din cadrul Autorităţii Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
"Întrucât această persoana este parte a personalului administrativ, nu este justificată prezenţa ei în vizita de studiu, ca urmare suma de 4.380, 77 lei (reprezentând cazare, transport şi diurna) este considerată neeligibilă", susţine sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Totodată, echipa de control a constatat faptul că beneficiarul - Edu Tim Consultanţă Europeană - a achitat suma de 7.560 de lei, reprezentând plata chiriei în lunile februarie, martie şi aprilie 2010, pentru un spaţiu din Bulevardul Aviatorilor 18, Bucureşti , punct de lucru al beneficiarului, fără ca acest spaţiu să fie desemnat pentru proiect şi fără ca această cheltuială să fie justificată de activităţile derulate până în prezent.
Fiul Melaniei Vergu este înregistrat la Registrul Comerţului şi ca persoană fizică autorizată din 12 ianuarie 2009, sediul firmei sale fiind în Bulevardul Aviatorilor 18, având ca obiect de activitatea consultanţă în domeniul relatiilor publice şi al comunicării.
În final, comisia de verificare a AMPOSDRU a decis ca sumele cheltuite necuvenit (7.560 de lei, reprezentând plata chiriei şi 4.380 de lei, reprezentând vizita de studiu a secretarei) să fie recuperate de la beneficiar.
În 7 iunie, o echipă de verificare a Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) a efectuat o misiune de control la sediul beneficiarului proiectului POSDRU "Practica să înveţi, învaţă să practici!", din strada Ion Câmpineanu 12, din sector 1 Bucureşti, se arată în comunicatul de presă.
Echipa de verificare a fost formată din funcţionari ai Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT) - de la Compartimentul Antifraudă şi Nereguli şi de la Serviciul de Verificare Proiecte Finanţate.
La verificare a participat un observator din cadrul Compartimentului Antifraudă şi Nereguli al AMPOSDRU, iar din partea beneficiarului (SC Edu Tim Consultanţă Europeană SRL) - managerul de proiect şi responsabilul financiar al proiectului.
Misiunea de control a fost precedată de studierea dosarelor proiectului "Practică să înveţi, învaţă să practici!" (ID 20143).
Echipa de verificare a constatat: încheierea de contracte individuale de muncă pentru: o echipa de management formată din manager de proiect, responsabil financiar, consilier juridic si experţii pe termen lung - un expert comunicare, un expert programe de pregătire practică, un expert IT şi opt experţi cu rol de coordonare la nivel naţional; trei experţi pe termen scurt ; patru persoane cu funcţii administrative.
Activităţile prevăzute în proiect sunt realizate conform graficului asumat de beneficiar sau în curs de realizare.
Lista activităţilor prevăzute pentru primele luni de implementare a proiectului cuprinde în principal: identificarea planurilor de învăţământ ce cuprind stagiile de pregătire practica obligatorii pentru elevi şi studenţi; identificarea programelor de pregătire practică pentru elevi şi studenţi prevăzute în curriculum obligatoriu şi, respectiv, în planul de învăţământ obligatoriu, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare; identificarea programelor de pregătire practică pentru elevi; identificarea programelor de pregătire practică pentru studenţi; crearea unei baze de date cu programele de pregătire practică, cu unităţile de învăţământ preuniversitare, instituţiile de învăţământ universitar, precum şi cu agenţii economici - parteneri de practică, la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare; vizite de studiu ale expertilor implicaţi în proiect în state membre UE; realizarea şi actualizarea unei pagini de web despre stagiile de practică.
A fost verificat şi modul în care s-a realizat achiziţiile publice efectuate în cadrul proiectului, precum: achiziţie servicii de audit financiar; achiziţie servicii de contabilitate; achiziţie echipamente şi softuri de natura tehnologiei informaţiilor; achiziţie servicii de transport aerian; achiziţie servicii de cazare la hotel; achiziţii servicii de telefonie mobilă; achiziţie servicii de traducere şi interpretariat.
Vineri, 4 iunie, Melania Vergu declara că verificarea AMPOSDRU cu privire la proiectul său este firească, normală şi absolut legală, ea subliniind că toată activitatea s-a derulat conform prevederilor agenţiei, iar cheltuielile pentru amenajarea garsonierei, viitor sediu al proiectului, erau eligibile.
Referitor la problema amenajarea spaţiului pentru derularea proiectului, Vergu a arătat că este vorba despre o garsonieră de 34 de metri pătraţi pe care şi-a propus să o reamenajeze. ea a adăugat că o asemenea cheltuială este eligibilă.
Vergu a precizat că în cazul proiectului, s-au respectat toate procedurile pentru că este vorba de fonduri europene, cu care "nu ne putem juca"
"OI (Organisme Intermediare - n.r.) are obligaţia să ajute pe cei care implementează proiectele, să-i monitorizeze, există un finanţist al proiectului", a mai spus fostul consilier.
Ea a arătat că nu-i este teamă de nimic, că nu regretă nimic din ceea ce a făcut şi că nu a făcut nimic imoral.
Directorul AMPOSDRU, Cristina Zvedei, a declarat vineri că se fac verificări preliminare cu privire la proiectul cu fonduri europene derulat de Melania Vergu, un raport în acest sens urmând să fie finalizat luni şi că deocamdată nu s-a făcut o cerere de rambursare în cadrul acestui proiect.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a decis, joi seară, eliberarea din funcţia de consilier personal a Melaniei Vergu.
Melania Vergu a refuzat să comenteze decizia lui Daniel Funeriu privind eliberarea sa din funcţie şi a susţinut că va rămâne în proiect pentru că este managerul acestuia şi se "va bate" pentru el.
Decizia lui Funeriu survine informaţiilor din presă potrivit cărora firma Melaniei Mandas Vergu, Edu Tim Consultanţă Europeană SRL, a obţinut finanţare pentru un proiect în domeniul resurselor umane de formare profesională (POSDRU), în valoare de 4.000.000 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO