Penurie cronică de antibiotice în UE. Agenţia Europeană pentru Medicamente a început o investigaţie în contextul în care cererea este ridicată

Agenţia Europeană pentru Medicamente investighează o penurie cronică de antibiotice în întreaga Europă, unde aproape toate ţările raportează deficite de aprovizionare.

Urmărește
743 afișări
Imaginea articolului Penurie cronică de antibiotice în UE. Agenţia Europeană pentru Medicamente a început o investigaţie în contextul în care cererea este ridicată

25 din cele 27 de ţări memre ale UE au raportat penurii locale, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Steffen Thirstrup, directorul medical al agenţiei.

"Nu am ajuns încă la fondul cauzei principale, dar ştim că există o cerere crescută", a spus Thirstrup, referindu-se la o creştere a cazurilor de infecţii cu streptococul A, informează POLITICO.

La începutul acestei săptămâni, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au avertizat cu privire la creşterea numărului de cazuri grave de infecţii invazive cu Streptococul A, mai mulţi copii murind din cauza acestei boli.

Antibioticele amoxicilină şi amoxicilină cu acid clavulanic sunt amândouă deficitare în întregul bloc. Pe lângă tratarea streptococului A, acestea sunt utilizate pentru tratarea infecţiilor urechilor, plămânilor, sinusurilor, pielii şi tractului urinar.

"Ştim de la câţiva dintre producători că au probleme legate de capacitatea de producţie, unele dintre ele legate de lipsa de personal", a declarat Thirstrup. "Aşadar, nu este vorba atât de mult de... a fi capabili să producă produsul, ci de a produce produsul final şi de a-l aduce pe piaţă", a adăugat el.

În cadrul atribuţiilor sale extinse ca urmare a pandemiei, EMA joacă acum un rol în monitorizarea penuriei de medicamente în Europa şi în coordonarea activităţilor de prevenire a penuriei sau de atenuare a efectelor acesteia.

Marco Cavaleri, şeful departamentului de ameninţări pentru sănătate din cadrul agenţiei, a avertizat însă că antibioticele trebuie folosite doar cu prudenţă şi nu pentru a trata infecţiile virale. Utilizarea excesivă şi abuzivă a antibioticelor este unul dintre factorii cheie ai rezistenţei antimicrobiene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici