Percheziţii DIICOT într-un dosar de cămătărie. Victimele erau deposedate de case/ UPDATE: Mandat de aducere pe numele fostului fotbalist Ioan Timofte

Procurorii DIICOT fac, vineri dimineaţa, 18 percheziţii la Timişoara şi Suceava într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani. UPDATE: Fostul fotbalist Ioan Timofte se numără printre persoanele care urmează să fie audiate în dosarul de cămătărie în care au loc 18 percheziţii

Urmărește
4193 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DIICOT într-un dosar de cămătărie. Victimele erau deposedate de case/ UPDATE: Mandat de aducere pe numele fostului fotbalist Ioan Timofte

Percheziţii DIICOT într-un dosar de cămătărie. Victimele erau deposedate de case (Imagine: Shutterstock/ Meidafax Foto)

"S-a reţinut faptul că, în perioada 2010-2017, s-a constituit un grup infracţional organizat de mari dimensiuni, care a acţionat coordonat pe raza mun. Timişoara şi Suceava, având ca scop desfăşurarea de activităţi infracţionale constând în acordarea de împrumuturi de sume de bani, prin contracte perfectate „ad validitatem”, în conţinutul cărora erau disimulate şi dobânzile aferente sumelor împrumutate. Contractele de împrumut erau perfectate cu obligaţia persoanelor împrumutate de a oferi garanţii imobiliare solide. În cazul in care persoanele împrumutate nu rambursau la termen debitul contractat se demara procedura executării silite, în regim de urgenţă", susţin procurorii.

Banii împrumutaţi erau înapoiaţi atât cash cât şi prin virament bancar. Liderii grupării infracţionale foloseau diferiţi membri ai familiei şi alţi apropiaţi, ca interpuşi la încheierea contractelor de împrumut sau îi împuterniceau ulterior pe aceştia pentru a iniţia procedura executării silite împotriva victimelor.

"În nici unul dintre cazuri, cămătarii nu acceptau nici un fel de compromis în rezolvarea situaţiei, în sensul că nu permiteau victimelor să îşi valorifice singure imobilele la preţul real al pieţei, pentru a-şi putea achita debitele, refuzând categoric să ridice ipotecile instituite pe numele acestora. Scopul clar conturat al grupării era de la bun început deposedarea victimelor de bunurile imobile cu care aceştia garantau împrumuturile contractate, prin instituirea de dobânzi mari, la termene de scadenţă foarte scurte, lucru care făcea ca victimele să fie în imposibilitatea de a plăti dobânzile percepute de cămătari", completează DIICOT.

În cele mai multe cazuri, persoanele care s-au împrumutat cu camătă şi au garantat cu proprietăţile au fost deposedate.

"Ulterior deposedării de bunurile imobile, unii debitori erau nevoiţi să locuiască în propria lor casă ca şi chiriaşi ai membrilor grupării, achitând lunar sume cuprinse între 200 şi 300 Euro, în multe cazuri victimele ajungând să achite sume de peste 15.000 euro cămătarilor, doar cu titlu de chirie, membrii grupării rotunjindu-şi astfel veniturile şi din prestarea de astfel de activităţi oneroase, nedeclarate la autorităţile fiscale pentru plata impozitului aferent. Cu sumele de banii obţinute din cămătărie de către membrii grupării infracţionale, se realiza achiziţionarea de bunuri mobile şi imobile, înregistrate pe numele acestora sau pe numele altor persoane din anturajul lor sau din familie", transmite DIICOT.

Fostul fotbalist Ioan Timofte se numără printre persoanele care urmează să fie audiate în dosarul de cămătărie în care au loc 18 percheziţii. Împrumuturile ajungeau şi la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele victime au rămas să stea în chirie şi au plătit şi 15.000 de euro. 

Potrivit unor surse judiciare, patru persoane au ajuns la audieri până la ora transmiterii acestei ştiri, respectiv trei bărbaţi şi o femeie.

Unul dintre cei care au ajuns la sediul DIICOT Timişoara este unul dintre fraţii Martinescu, suspectaţi că ar conduce gruparea. Acesta a declarat presei că nu ştie de ce a fost adus şi crede că este un abuz al Poliţiei, el nu se ocupă de cămătărie, pentru că nici măcar nu are o casă, locuind la sora sa.

Poliţiştii au descins în 17 locaţii din Timişoara şi judeţul Suceava, într-un dosar în care mai multe persoane sunt suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, cămătărie, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Sursele citate spun că din investigaţiile de până acum a reieşit faptul că gruparea era condusă de Tuţă Martinescu, zis ”Profesorul” şi fratele său Artur. Aceştia aveau mai mulţi intermediari care se ocupau de identificarea şi racolarea victimelor – persoane care deţineau clădiri importante în Timişoara şi care aveau nevoie de bani.

Victimele erau obligate să semneze contracte de împrumut, cu dobânda inclusă în sumă, cu termene de returnare foarte scurte, garanţie fiind puse imobilele victimelor. Cămătarii refuzau orice altă negociere ulterioară, nefiind de acord ca, de exemplu, victimele să vândă ele vilele pentru a returna banii.

Când expira termenul, imobilele erau executate rapid şi ajungeau la membrii grupării. Împrumuturile ajungeau şi la 500.000 de euro, iar după ce rămâneau fără case, unele dintre victime au rămas să stea în chirie şi să plătească celor din clanul Martinescu sume care au ajuns şi la 15.000 euro.

Anchetatorii au identificat în perioada 2010 – 2017 nu mai puţin de 30 de persoane care au fost victimele cămătarilor. Suspecţii vor fi aduşi la audieri la sediul DIICOT Timişoara.

17 persoane vor fi aduse la audieri, iar printre cei pentru care există mandat de aducere este şi fostul fotbalist Ioan Timofte.

 

Citeşte şi: Accident Lucian Isar

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici