Percheziţii DIICOT la locuinţa unui tânăr acuzat de propagandă ISIS

Procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţa, percheziţii la locuinţa din Craiova a lui Constantin Luigi Boigea, suspectat de propagandă ISIS, tânărul având un dosar în derulare deschis în anul 2015 pentru promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă.

Urmărește
2070 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DIICOT la locuinţa unui tânăr acuzat de propagandă ISIS

Percheziţii DIICOT la locuinţa unui tânăr acuzat de propagandă ISIS (Imagine: Mediafax Foto)

UPDATE 16:55 

Tânărul suspectat de propagandă ISIS, Constantin Luigi Boigea, la a cărui locuinţă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orgnaizată şi Terorism (DIICOT) au făcut joi dimineaţa percheziţii, a fost adus pentru audieri la sediul central DIICOT.

Ştire iniţială 

După finalizarea percheziţiei, tânărul va fi adus la sediul central al DIICOT pentru a fi audiat.

Constantin Luigi Boigea a fost reţinut în decembrie 2015, când avea 17 ani, fiind acuzat de propagandă jihadistă. DIICOT susţinea la acel moment că tânărul şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), fie mergând acolo unde gruparea acţionează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

Potrivit precizărilor făcute de procurori la acel moment, băiatul "a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la islam, aderarea la ideologia radical islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea ca datorie personală a implicării în executarea de acte şi acţiuni teroriste", spun anchetatorii, precizând că acesta a promovat în mod sistematic acţiunile grupării, postând prin intermediul unor reţele de socializare opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagare ale ISIS "cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte".

Potrivit DIICOT, radicalizarea islamistă este un proces prin care o persoană în urma însuşirii credinţei islamice şi a ralierii la ideologia jihadistă adoptă un discurs, atitudine şi comportament, ce contestă ordinea socială şi economică dintr-un stat sau teritoriu şi vizează înlocuirea acesteia cu legea islamică sharia prin violenţă. Radicalizarea islamică este considerată una din amenţările majore la adresa securităţii globale întrucât toţi indivizii care au comis acte teroriste au trecut prin etapele unui proces de radicalizare.

După convertirea la islamism, mai susţineau procurorii, Constantin Boicea "şi-a schimbat modul de viaţă izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia, şi-a negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei, în acest sens a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic".

Tânărul a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandă pentru Statul Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice. În plus, el şi-a ales nume de origine arabă şi, sub acestea, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membri ai Statului Islamic. Ulterior, mai spun procurorii, pe fondul radicalizării sale profunde, adolescentul a ajuns să convingă noi persoane să devină adepţi ai Statului Islamic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici