- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (01.06.2016, 08:34)
- Andreea Traicu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Percheziţii DIICOT la sediul UTI din Aeroportul Otopeni. La locuinţa vicepreşedintelui, procurorii au găsit 50.000 de euro. UTI: Grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acţiunilor întreprinse de autorităţi - VIDEO
Procurorii au găsit, miercuri dimineaţa, în urma percheziţiei de la locuinţa vicepreşedintelui UTI, Ion Obloja, suma de 50.000 de euro, alte percheziţii desfăşurându-se la domiciliile altor persoane vizate dar şi la sediul UTI din Aeroportul Otopeni, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
Urmărește
4011 afișări
UPDATE 14:00 - Grupul de firme UTI anunţă că procurorii DIICOT nu au făcut percheziţii la niciun sediu al societăţii, precizând că firma nu a făcut obiectul acţiunilor întreprinse de autorităţi miercuri
"Persoana menţionată ca fiind vicepreşedinte UTI şi vizată direct de anchetă a încetat orice relaţie cu grupul UTI încă din anul 2011.Grupul de firme UTI nu a făcut obiectul acţiunilor întreprinse de autorităţi astăzi, 1 iunie 2016, şi nu au avut loc percheziţii la niciun sediu UTI", precizează grupul de firme într-un comunicat de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ministrul adjunct de externe al Rusiei amenință cu începerea testelor nucleare
-
Preşedinta Georgiei se alătură protestatarilor şi refuză să demisioneze, denunţând alegerile ca fiind fraudate
-
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”
-
Putin şi-a cerut scuze deoarece „incidentul tragic” cu avionul azer a avut loc în spaţiul rusesc
Miercuri dimineaţa, surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că au fost efectuate percheziţii la domiciliile persoanelor vizate dar şi la sediul UTI din Aeroportul Otopeni.
De asemenea, reprezentanţii grupului de firme menţionează că Ion Obloja nu mai este vicepreşedinte al societăţii din anul 2011, surse judiciare precizând că deşi nu mai are funcţie de conducere, acesta încă ar activa în cadrul firmei. Procurorii au făcut percheziţii şi la locuinţa lui Ion Obloja, unde au găsit diferite sume de bani : 44.000 euro, 10.120 dolari, 5.480 lire sterline şi 2.000 franci elveţieni.
UPDATE 10:10 - DIICOT a făcut, miercuri dimineaţa, şapte percheziţii în Capitală şi în localităţile limitrofe, dintre care una la sediul UTI din Aeroportul Otopeni iar o alta la locuinţa vicepreşedintelui firmei, Ion Obloja, unde procurorii au găsit suma de 50.000 de euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse, Ion Obloja va fi dus la sediul DIICOT din Capitală după finalizarea percheziţiilor.
Percheziţii DIICOT la sediul UTI Grup din Aeroportul Otopeni într-un dosar cu prejudiciu de peste 21 de milioane de lei
Procurorii DIICOT fac, miercuri dimineaţa, şapte percheziţii în Capitală şi în localităţile limitrofe, una dintre acestea desfăşurându-se la sediul UTI Grup din Aeroportul Otopeni, într-un dosar în care prejudiciul este estimat la peste 21 milioane lei, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
"În perioada 2009-2011, suspectul Ion Obloja a iniţiat un grup infracţional la care au aderat ulterior şi alte persoane prin care s-a urmărit să se desfăşoare activităţi infracţionale cu scopul de a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului consolidat al statului şi a obţinerii unor venituri ilegale, sume de bani pe care le-a folosit în scop personal fără drept. Acesta a constituit grupul împreună cu tatăl său, fratele său Obloja Dorel şi soţia sa Obloja Sorina-Luminiţa, persoane care deţineau la aceea dată şi calitatea de asociaţi şi/sau administratori în mai multe societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestări servicii", au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit procurorilor, liderul grupării ar fi fost interesat să "coopteze în activităţile infracţionale şi unele persoane care deţineau calitatea de administrator în cadrul unor societăţi comerciale deoarece aceste entităţi juridice urmau a fi utilizate fie pentru emiterea unor facturi fiscale ce atestau relaţii comerciale fictive care să justifice majorarea artificială a cheltuielilor şi implicit deducerea de TVA, fie pentru a putea retrage sume importante de bani provenite din lichidarea unor societăţi aflate în insolvenţă ori a bunurilor acestora, societăţi ce se aflau în portofoliul firmelor de lichidare deţinute de membrii grupului infracţional organizat. De asemenea era interesat în atragerea unor persoane care aveau cunoştinţe contabile cu scopul de a putea fi conceput şi pus în practică mecanismul infracţiona", motiv pentru care, ulterior, ar fi aderat la grupare şi Marulis Cristian-Demostene, Ionescu Rozalia, Stan Ariton, Manole Ioan-Cristian şi Stroe Florin-Gabriel, precizează DIICOT.
Procurorii spun că cei implicaţi cunoşteau foarte bine practica organelor de control fiscale potrivit căreia, în majoritatea cazurilor, verificările de natură financiar – fiscală, în cazul societăţii comerciale controlate, se extind doar cu privire la firmele de la care au fost înregistrate facturile de achiziţie fără a se continua aceste verificări pe lanţul achiziţiilor spre a se stabili realitatea acestora, motiv pentru care ar fi înfiinţat firme de tipul „fabrici de facturi”, societăţi care, potrivit DIICOT, au ca principală caracteristică faptul că nu îşi declară toate veniturile ce provin în mod exclusiv din prestări de servicii şi emit facturi fiscale către firmele situate pe palierul doi infracţional, facturile fiscale pe care nu le înregistrează în contabilitate.
DIICOT precizează că după ce erau folosite, firmele erau radiate însă anterior se emiteau facturi ce atestau activităţi comerciale fictive către societăţile controlate de membrii grupului fie pentru diminuarea profitului fie pentru retragerea unor sume în numerar.
Mecanismul ar fi fost structurat pe trei paliere, spun procurorii. "Firmele situate pe ultimul palier au avut rolul de firme furnizoare de facturi fiscale ce atestau prestări de servicii fictive către firmele de pe palierul doi care la rândul lor au emis facturi către firmele de pe palierul întâi. Circuitul financiar a fost în sens invers celui al documentelor, respectiv banii au fost transferaţi de la palierul 1 către palierul 3, prin intermediul firmelor de pe palierul doi, iar apoi din conturile firmelor situate pe palierul 2 sau uneori chiar 3, sumele au fost retrase în numerar", au precizat sursele citate.
"Firmele situate pe al doilea palier au fost firme intermediare între firmele situate pe primul palier şi cele situate pe al treilea palier, având venituri şi cheltuieli aproape egale, în sensul că TVA dedusă şi TVA colectată au fost cu valori relativ egale, nedatorând-se astfel nici TVA de plata la bugetul de stat nici impozit pe profit. Din modul în care a fost organizată activitatea infracţională de către iniţiatorul grupului, se conturează în mod clar ideea că structurarea firmelor pe cele trei paliere şi emiterea de facturi fiscale ce atestau relaţii comerciale fictive a fost făcută în aşa fel încât nici una dintre societăţile implicate în circuit să nu achite la bugetul de stat impozit pe venit/profit si TVA", au explicat surse judiciare.
Prejudiciul total în acest caz este estimat de procurori la 21.099.858 lei, cei implicaţii fiind suspectaţi că în perioada 2009-2011, au retras în total suma de 28.058.389 lei, sumă care a fost supusă reciclării prin transferarea succesivă în sensul invers al circuitului documentelor pentru ca în final acestea să fie retrase din conturile societăţilor situate pe al doilea sau al treilea palier infracţional, infracţiunile vizate fiind de spălare de bani, evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat.
Citeşte şi: Ministrul Justiţiei a propus-o pe Ioana Albani în funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT
Citeşte şi: Solicitările DIICOT de începere a urmăririi penale pentru 4 foşti miniştri au ajuns la Cotroceni
Citeşte şi: Timişoara: 20 de persoane reţinute până marţi seara în urma descinderilor de la Moraviţa
Citeşte şi: Percheziţii la Vama Stamora-Moraviţa. Poliţiştii de frontieră ar fi ajutat suspecţi să fugă din ţară - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Ciolacu a ținut o ședință cu miniștrii din noul Guvern. Vor fi înghețate angajările la stat
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Provocări mari pentru aceste 4 ZODII la începutul lui 2025! Acești nativi sunt testați de astre
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână / Ucraina atacă un depozit de drone din Rusia
-
astăzi, 16:15
Preşedintele Azerbaidjanului: avionul a fost supus unei „interferenţe fizice şi tehnice externe”