Percheziţii DNA la CJ Timiş şi la mai multe primării. Preşedintele CJ Timiş, scos de mascaţi din sediul Consiliului şi dus la audieri la DNA central
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), suspectat de fapte de corupţie, a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa, miercuri dimineaţă, dus la sediul CJ Timiş şi, de acolo, la sediul central DNA, în contextul unor percheziţii la sediul CJ, la Direcţia Apelor Banat şi la mai multe primării din judeţ. Titu Bojin, consilierul judeţean Marcel Mihoc, 17 primari, managerul Muzeului Satului Bănăţean, un director de la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, directorul regional şi directorul economic al Direcţiei Drumuri şi Poduri Timişoara vor fi audiaţi în dosarul de corupţie.
Titu Bojin (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
UPDATE 11:00 Titu Bojin, scos de mascaţi din sediul CJ Timiş şi dus la audieri la DNA central
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a fost scos de mascaţi din sediul instituţiei şi va fi dus la Bucureşti, pentru a fi audiat la DNA în dosarul în care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu şi în care au loc zeci de percheziţii la 17 primării şi alte instituţii.
Titu Bojin a fost scos din sediul instituţiei în jurul orei 10.50 şi urcat într-o dubă a Jandarmeriei. El va fi dus la Bucureşti, pentru a fi audiat la DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
La ora transmiterii acestei ştiri, la sediul Consiliului Judeţean Timiş au loc în continuare percheziţii.
Potrivit unor documente ale procurorilor, obţinute de MEDIAFAX, Titu Bojin, folosindu-se de funcţia de preşedinte al CJ Timiş şi de poziţia de lider al filialei judeţene a PSD, ar fi identificat primării din Timiş, conduse de aleşi locali din PSD, cu care George Didilă, prin SC Ecomet West SRL, a încheiat contracte de achiziţii publice, cu atribuire directă. În acest demers, Didilă ar fi fost sprijinit atât de Titu Bojin, cât şi de Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.
Anchetatorii au mai stabilit că, în cazul în care primăriile care au încheiat contracte cu SC Ecomet West SRL tergiversau plata contractelor încheiate, George Didilă apela tot la Titu Bojin pentru a determina primarii să plătească, cu celeritate, aceste contracte.
Întrucât unele dintre primăriile care au încheiat astfel de contracte cu SC Ecomet West SRL nu aveau prevăzute în buget fonduri pentru plata produselor achiziţionate, consilierul judeţean Marcel Mihoc ar fi promis, la data încheierii contractelor, alocarea fondurilor necesare cu ocazia rectificărilor bugetare, se mai arată în documentele citate.
În acest sens, în 25 iunie 2014 s-a convocat şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Timiş, pe ordinea de zi fiind discutat şi "proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului rectificat al judeţului Timiş pe anul 2014".
Procurorii îl suspectează pe Titu Bojin că direcţiona alocări bugetare din bugetul Consiliului Judeţean Timiş către unităţi administrativ teritorial din judeţ, în vederea finanţării contractelor pe care acestgea le aveau în derulare cu SC Ecomet West SRL.
Sumele de bani obţinute din contracte erau virate în conturile societăţii Ecomet West SRL, administrată de către Marius Didilă, care îl anunţa pe George Didilă, iar acesta îi transmitea lui Bojin şi Mihoc situaţia încasărilor din contractele încheiate, potrivit aceloraşi documente.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că în această cauză se fac cercetări pentru fapte de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în 2014.
Procurorii fac miercuri 48 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Timiş, Cluj, Braşov, Sibiu, Argeş, Prahova, Arad, Suceava, Galaţi, Iaşi şi Constanţa, dintre care 20 la instituţii publice şi restul la sediile unor societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane suspectate în această cauză, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că percheziţiile au loc în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, care este suspectat de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Direcţia de Ape Banat, Direcţia de Drumuri şi Poduri, dar şi CFR Călători, instituţii cu care Consiliul Judeţean Timiş ar fi încheiat contracte.
În acest dosar sunt vizate peste 20 de persoane, care vor fi duse la audieri cu mandate de aducere, atât la DNA central, cât şi la DNA Timişoara.
Sursele judiciare au precizat că la DNA structura centrală vor fi duşi, cu mandat de aducere, Titu Bojin şi Marcel Mihoc, consilier judeţean în CJ Timiş.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, care este şi liderul filialei judeţene a PSD, a fost ridicat de anchetatori de la locuinţa sa şi dus la sediul Consiliului Judeţean, unde procurorii fac percheziţii în prezenţa acestuia. La intrarea în sediul instituţiei, Bojin a spus că nu ştie despre ce este vorba şi urmează să afle.
Percheziţii au loc şi la sediile a 17 primării din judeţ, edilii urmând să fie audiaţi. Astfel, cu mandat de aducere vor fi duşi, al DNA Timiş, în calitate de suspecţi, primarul oraşului Buziaş Alger Viorel Ilaş, primarul oraşului Recaş Ion-Alin Neamtu, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parţa, Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, primarul comunei Victor Vlad Delamarina, Iona Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Dariu Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, Ioan Sima, primarul comunei Şandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda, Gheorghe Marius Stoian, şi primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.
Tot cu mandat de aducere vor fi duşi, la DNA Timişoara, Claudiu Ilaş - managerul Muzeului Satului Bănăţean, Marţian Corneliu Doroş - director în cadrul Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, Ervin Luci - director la Administraţia Bazinală a Apelor Banat, Horaţiu Mircea Simion - directorul regional al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara şi Aurel Costin Purceld - directorul economic al Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, au precizat sursele citate.
În 10 octombie, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de evaziune fiscală privind mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care a aparţinut soţiei şi fiului acestuia.
Surse judiciare declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost citat de procurori pentru a da declaraţii de martor în dosarul în care se fac cercetări pentru presupuse fapte de evaziune fiscală de la Direcţia Apele Române Banat, cauză preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.
În 11 octombrie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş a fost audiat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş în acelaşi dosar, în care sunt vizate mai multe contracte semnate între Direcţia Apele Române Banat şi o firmă care aparţinea soţiei şi fiului acestuia. Tot atunci au fost audiaţi de procurori soţia şi fiul lui Titu Bojin. Titu Bojin declara atunci că nu are nicio implicare în dosarul de evaziune fiscală şi că nu el a semnat, în 2008, contractele dintre Direcţia Apele Române Banat şi firma care a aparţinut soţiei sale.
Preşedintele CJ Timiş spunea că în acest dosar este vorba despre taxe şi impozite care nu au fost plătite statului de către firmă şi că toate documentele au fost semnate de contabil.
Potrivit anchetatorilor, aceste contracte au fost semnate în anul 2008, când Titu Bojin ocupa funcţia de director al acestei Direcţii.
Firma Temadi TMB, care a aparţinut Mariei şi lui Emilian Bojin, a fost vândută, potrivit preşedintelui CJ Timiş, în anul 2011.
Titu Bojin a fost directorul Direcţiei Apelor Române Banat în perioada 2001- 2011, în prezent fiind preşedintele Consiliului Judeţean Timiş şi liderul PSD Timiş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.