- Home
- Social
- IAŞI, (22.10.2015, 11:22)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii DNA la UMF Iaşi, în urma scandalului provocat de retragerea listei cu studenţi marocani. REACŢIA ministrului Cîmpeanu
Procurorii DNA fac, joi, percheziţii la UMF Iaşi, în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, spune că personalul administrativ de la UMF Iaşi este cercetat disciplinar în urma scandalului şi a adăugat că în acest caz ar trebui aplicată sancţiunea cea mai gravă, respectiv desfacerea contractului de muncă.
Urmărește
2068 afișări
Percheziţii DNA la UMF Iaşi, în urma scandalului provocat de retragerea listei cu studenţi marocani (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
UPDATE 12:35 - Cîmpeanu, despre cazul de la UMF Iaşi: Consider că sancţiunea trebuie să fie cea mai gravă
”Din primele cercetări rezultă că erorile grave au fost la nivelul aparatului adminsitrativ (n.r. - de la UMF Iaşi) şi îmi exprim speranţa că reevaluarea punctajelor vor confirma faptul că membrii corpului academic nu au făcut erori în evaluarea acestor punctaje. Au fost alte elemente care, într-adevăr, merg pe linia cercetării penale şi urmare a acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei, care s-a finalizat ieri (n.r. - miercuri) au fost, din păcate, dar în mod necesar, înştiinţate şi organele de cercetare penală”, a adeclarat ministrul Sorin Cîmpeanu, joi, la Iaşi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Întrebat dacă în acest caz ar fi vizat şi secretarul şef de la UMF Iaşi, Gabriela Cuciureanu, după ce în presa ieşeană au apărut astfel de zvonuri, ministrul a răspuns că, ”în general”, evită să se antepronunţe, ”dar în acest caz modificarea celor 94 de punctaje este de natura evidenţei”.
”Pe linie administrativă, repet, în condiţiile în care evit să mă antepronunţ, consider că pe linia legislaţiei educaţiei sancţiunea trebuie să fie cea mai gravă, desfacerea contractului de muncă. Pe cealaltă linie, a cercetării penale, sigur că sunt alţii îndrepăţiţi să se pronunţe în acest sens şi sunt convins că o vor face cu maximă responsabilitate, sancţionând aceste abordări care sunt extrem de nocive pentru învăţământul superior românesc în general şi pentru întreaga societate”, a mai afirmat Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, întrebat dacă ar fi vorba despre o neglijenţă sau despre un act de corupţie, Cîmpeanu a spus: ”Nu poate fi vorba de neglijenţă atunci când modifici 94 de punctaje. Înainte de a avea raportul Corpului de Control puteam fi mai rezervat, dar acum că am raportul neglijenţa nu poate fi luată în considerare”.
Pe de altă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că personalul adminsitrativ de la UMF Iaşi este cercetat disciplinar.
”Se face cercetarea disciplinară a celor din aparatul administrativ, care au facut posibile aceste grave erori”, a spus ministrul.
Procurorii anticorupţie ieşeni au descins la sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa“ din Iaşi, unde percheziţionează mai multe birouri, cel mai probabil fiind vizate documente în baza cărora s-au făcut înscrierile unor studenţi străini.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa“ din Iaşi, Dragoş Pieptu, a anunţat, miercuri seară, într-o declaraţie de presă comună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, aflat la Iaşi, că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.
”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, a precizat Dragoş Pieptu.
La rândul său, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că, în urma controlului făcut de Corpul de control, s-a stabilit că este vorba despre o fraudă a personalului administrativ al UMF Iaşi.
”Este vorba de o fraudă la nivelul personalului administrativ al UMF Iaşi, care a făcut o fraudă cu dosarele de înregistrare a studenţilor străini, cu punctajele. Nu sunt implicaţi membri din personalul didactic. Vor fi sesizate, dacă nu s-au autosesizat deja, şi organele de urmărire penală”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Dragoş Pieptu a fost numit rector al UMF Iaşi la începutul acestui an, când i-a urmat în funcţie lui Vasile Astărăstoae, care şi-a dat demisia.
Ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, relata site-ul de ştiri Le360.ma.
Citeşte şi: Rectorul UMF Iaşi a demisionat după scandalul provocat de retragerea listei cu studenţi marocani
Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.
Mbarka Bouaida, ministru delegat în cadrul Ministerului marocan al Afacerilor Externe, s-a întâlnit luni cu ambasadoarea României, căreia i-a cerut explicaţii cu privire la acest caz.
Ministrul a apreciat că aceste dificultăţi sunt cauzate de gestionarea opacă a dosarelor de înscriere a studenţilor marocani de către conducerea universităţii, care "a procedat la modificări succesive care au antrenat, fără o explicaţie justificată, excluderea studenţilor maricani, ai căror părinţi şi-au achitat în prealabil, de bună credinţă, obligaţiile faţă de universitate (plata taxelor şcolare cu valori între 2.000 şi 5.000 de euro-n.r.)"
În 5 octombrie, Facultatea din Iaşi a publicat o listă definitivă cu studenţii admişi şi care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate, în total 166 de studenţi, inclusiv marocani. În 15 octombrie însă, Facultatea a publicat pe site-ul său o nouă listă, cu 121 de studenţi, care excludea numele celor 45 de studenţi marocani, "fără a prezenta motivele acestei revizuiri", a precizat Bouaida.
Ca urmare a acestei situaţii, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi a afirmat că s-au găsit inadvertenţe în dosarele de înmatriculare a studenţilor la liniile de studiu în română, engleză şi franceză care plătesc taxa în valută, motiv pentru care înmatricularea a fost suspendată, iar dosarele sunt reevaluate.
"Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar (studenţii care au intrat pe baza unui concurs de dosare şi care plătesc taxa anuală de 5.000 de euro în valută - n.r.) a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis, în şedinţa de pe 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor, urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, rectorul UMF Iaşi, Dragoş Pieptu.
El a precizat că universitatea a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate.
În paralel, conducerea UMF Iaşi a declanşat propria anchetă internă, ale cărei rezultate urmează să fie făcute publice.
Citeşte şi: Percheziţii DNA la UMF Iaşi, în urma scandalului provocat de retragerea listei cu studenţi marocani
Între timp, reprezentanţii UMF au anunţat că înmatricularea candidaţilor înscrişi pe locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză au fost suspendate pentru o săptămână, urmând să fie reevaluate toate cele aproximativ 950 de dosare depuse, până la începutul săptămânii vitoare.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a precizat marţi că a întreprins demersuri pe lângă Ministerul Educaţiei şi Universitatea de Medicină de la Iaşi în cazul retragerii unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, însă soluţionarea cazului nu ţine de competenţa sa.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe