- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PERCHEZIŢII în Capitală şi două judeţe: Directorul APIA, un preot, un avocat, medici veterinari, suspectaţi de corupţie. Parohii şi mănăstiri, subvenţionate ilegal. Directorul general APIA, dus la audieri
Directorul APIA Bucureşti, consilieri ai agenţiei, un preot, un avocat, medici veterinari de la DSVSA Suceava şi fermieri sunt suspectaţi în dosarul în care au loc percheziţii în Capitală şi alte două judeţe, miercuri dimineaţă. Ancheta vizează acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice, susţin surse judiciare. Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat, acesta urmând să fie dus la audieri la DNA Suceava, potrivit unor surse judiciare.
PERCHEZIŢII în Capitală şi în două judeţe, fiind vizaţi funcţionari cu funcţii de conducere în plan local (Imagine: Cristi Cimpoes/Mediafax Foto)
UPDATE 14:06 - Dosarul subvenţilor agricole:Urmărire in rem pentru abuz în serviciu, luare de mită, spălare de bani
Procurorii DNA au început urmărirea penală in rem în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, pentru infracţiunile de abuz în serviciu, dare şi luare de mită, înşelăciune, spălare de bani şi prezentarea de documente sau declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
UPDATE 13: 10 - Consilierul judeţean Ioan Piticari şi un avocat suspectaţi în dosarul APIA, audiaţi la DNA Suceava
Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari (PNL), suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune, dar şi un avocat din Baroul Suceava suspectat de instigare la abuz în serviciu sunt audiaţi la DNA Suceava în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii de la APIA.
La ora transmiterii acestei ştiri, procurorii anticorupţie îi audiază, la DNA Suceava, pe consilierul judeţean liberal sucevean Ioan Piticari, suspectat de gestionare frauduloasă a fondurilor europene şi înşelăciune şi pe avocatul Anca Popovici, suspectată de instigare la abuz în serviciu.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat corespondentului MEDIAFAX că până în prezent în dosarul privind fraudarea fondurilor europene prin alocarea de subvenţii de la APIA a mai fost audiat şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava.
UPDATE 12:44 - Consilierul judeţean Ioan Piticari a primit ilegal subvenţii pentru asociaţia sa - surse
Consilierul judeţean din Suceava Ioan Piticari, care deţine Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, a primit ilegal fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi bugetul de stat, fiind sprijinit de angajaţi APIA şi edilul din Câmpulung Moldovenesc, spun surse judiciare.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava au făcut, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, printre care şi la sediul central al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, precum şi la sediul APIA Suceava, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Printre persoanele vizate în această anchetă sunt directorul executiv adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, şi directorul general al APIA central, Gheorghe Benu, precum şi medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri.
DNA arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că funcţionari publici de la APIA Suceava au gestionat defectuos dosare de acordarea a sprijinului financiar pe suprafaţă de teren, pentru cunoştinţe sau persoane cu funcţii politice, fiind aprobate cereri pentru entităţile economice administrate şi reprezentate de aceştia din urmă. Astfel, pe baza unor documente conţinând date nereale, reprezentanţii acestor asociaţii au solicitat şi au obţinut, pe nedrept, fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre dosarele aprobate de funcţionari din APIA Suceava sunt cele pentru Asociaţia Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, al cărei preşedinte este consilierul judeţean Ioan Piticari, şi pentru Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic.
Sursele citate au precizat că din documentele anchetatorilor rezultă că reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului, I. F. Piticari Ioan şi Asociaţia Crescătorilor de Animale Horodnic au solicitat şi obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi de la bugetul de stat pentru campaniile agricole 2010 -2013 (programele SAPS, ZMD, AMP 1 şi AMP2), pentru care au întocmit, semnat şi depus la APIA Suceava documente cu date nereale. Astfel, cu sprijinul funcţionarilor APIA, au fost acordate ilegat subvenţii acestor asociaţii, cuantumul sumelor plătite fiind de peste 785.000 de lei.
De asemenea, Ioan Piticari, care la data faptelor avea calitatea de consilier local, ar fi fost sprijinit şi de primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Constantin Gabriel Şerban, care a eliberat adrese pentru obţinerea acestor subvenţii şi a lăsat în posesia asociaţiei, până la 18 mai 2012, suprafaţa de 165,79 de hectare, fără să existe o hotărâre de consiliu local în acest sens, fără să organizeze o licitaţie, să fie încheiat vreun contract de arendă şi fără să se perceapă arenda corespunzătoare, au precizat sursele citate.
UPDATE 12:24 - Şeful Poliţiei Judeţene Suceava, suspectat de abuz în serviciu, pus la dispoziţia IGPR
Şeful Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Crap, suspectat de DNA de abuz în serviciu întrucât ar fi intervenit pe lângă un poliţist să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava, a fost pus la dispoziţia conducerii IGPR.
Inspectorul-şef al IPJ Suceava, Ioan Crap, susţine că niciodată nu a intervenit pe langă colegi în favoarea unor persoane care au comis abateri la regimul rutier.
"De sunat m-au sunat foarte mulţi, dar nu am intervenit niciodată pentru nimeni. Dacă aşa se doreşte, îmi voi dovedi nevinovăţia în instanţă", a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX comisarul-şef Ioan Crap.
El a precizat că a fost pus la dispoziţia conducerii IGPR.
Inspectorul şef al IPJ Suceava, Ioan Crap, este suspectat de abuz în serviciu, întrucât, la solicitarea unui preot, ar fi intervenit la un poliţist de la rutieră să nu-i reţină permisul auto şi să nu amendeze o persoană cu funcţie de conducere la APIA Suceava, potrivit DNA.
UPDATE 11:19 - Şeful Poliţiei Suceava, vizat şi el în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole-surse
Şeful Poliţiei Judeţene Suceava, comisar-şef Ioan Carp, va fi audiat şi el în dosarul vizând acordarea ilegală de către APIA a unor subvenţii agricole, numele acestuia apărând în interceptări telefonice din acest dosar, spun surse judiciare, în timp ce acesta neagă implicarea sa.
Potrivit unor surse judiciare, numele şefului Poliţiei Judeţene Suceava, Ioan Carp, apare într-o discuţie telefonică interceptată în acest dosar, în care un funcţionar APIA spune că în cazul unei contravenţii la regimul rutier ar urma să vorbească cu Ioan Carp.
Aceleaşi surse spun că Ioan Carp ar urma să fie audiat la DNA Suceava.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, şeful Poliţiei Judeţene Suceava, comisar şef Ioan Crap, a negat o eventuală implicare a sa în acest dosar.
"Este exclus", a spus Carp, întrebat dacă este implicat în acest dosar.
UPDATE 11:08 - Arhiepiscopia Sucevei despre subvenţiile acordate ilegal mănăstirilor: Cei care au greşit vor plăti
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor evită să comenteze situaţia privind acordarea ilegală de subvenţii agricole de către APIA pentru mănăstiri şi parohii din judeţul Suceava, spunând doar că aşteaptă soluţionarea anchetei, iar "cei care au greşit vor plăti".
"Aşteptăm soluţionarea anchetei, iar cei care au greşit vor plăti", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Cătălin Axinte.
UPDATE 10:24 - Directorul general al APIA, Gheorghe Benu, ridicat şi dus la audieri la DNA Suceava - surse
Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat în urma percheziţiilor care au loc miercuri, în dosarul privind acordarea ilegală de subvenţii agricole, acesta urmând să fie dus la audieri la DNA Suceava, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX că directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, este suspectat în dosarul în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie în legătură cu acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
UPDATE 9:39 - Gruparea care acorda ilegal subvenţii agricole, coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava
Activitatea infracţională a grupării suspectate de acordarea ilegală de subvenţii agricole a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul necondiţionat" al directorului general APIA Bucureşti, prejudiciul în acest caz fiind de cinci milioane de lei.
Potrivit procurorului-şef al DNA Suceava, Mihaela Mihai, la APIA Suceava s-a constituit un grup de funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie care a admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar cu încălcarea prevederilor legale unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţii de eligibilitate, prin falsuri, prin accesarea bazelor de date şi modificări în fals.
Procurorul-şef al DNA Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că în acest caz au fost implicaţi şi medici veterinari din Suceava, dar şi funcţionari ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, iar activitatea infracţională a fost coordonată de directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu, care "a avut sprijinul necondiţionat" al directorului general APIA Bucureşti.
Conform sursei citate, exploataţiile fictive pentru care erau acordate subvenţii agricole erau înregistrate prin falsuri care erau efectuate de la Suceava în baza naţională de date cu sprijinul directorului general şi al altor funcţionari din APIA Bucureşti.
Procurorul-şef al DNA Suceava a subliniat că activitatea infracţională a grupului a fost continuată chiar în condiţiile în care Comisia Europeană a emis, recent, o scrisoare referitoare la decizia de punere sub supraveghere a României privind subvenţiile agricole şi s-a dispus blocarea conturilor APIA, fiind pusă în pericol alocarea de fonduri europene pentru România, fiind o problemă de siguranţă naţională.
Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.
În urma percheziţiilor care au loc miercuri dimineaţă vor fi aduse cu mandat la audieri cinci persoane de la Bucureşti şi 15 din Suceava - funcţionari ai APIA, ai DSVSA, medici veterinari.
Contactat de corespondentul MEDIAFAX, directorul general al APIA Suceava, Eugen Mogoş, a spus că nu ştie nimic despre acuzaţiile aduse funcţionarilor instituţiei, el fiind în concediu.
Serviciul Teritorial Suceava al DNA a început verificări la APIA Suceava după ce s-a constatat că peste 30 la sută din subvenţiile agricole plătite de APIA unităţilor de cult la nivel naţional au fost virate mănăstirilor şi parohiilor din judeţul Suceava.
UPDATE 9:17 - Parohii şi mănăstiri din Suceava au primit ilegal subvenţii pentru activităţi agricole şi zootehnice
Parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii agricole, în condiţiile în care acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice, în 2012 şi 2013 fiind aprobate peste 400 de dosare, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, într-un comunicat de presă, că miercuri au loc 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Dâmboviţa, din care cinci sunt la sediile unor instituţii publice şi persoane juridice. Ancheta vizează fapte de corupţie care ar fi fost comise de funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local şi oameni de afaceri.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în acest caz sunt vizate 20 de persoane, printre care directorul general al APIA Bucureşti, consilieri de la APIA, medici veterinari de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, un avocat, un preot, poliţişti şi fermieri, ancheta vizând acordarea ilegală de subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Potrivit surselor citate, parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava au primit ilegal subvenţii, deşi acestea nu desfăşurau activităţi agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.
Sursele citate au precizat că, din documentele anchetatorilor, rezultă că la nivelul APIA Suceava a fost constituit un grup infracţionat din care făceau parte funcţionari cu atribuţii de verificare şi aprobare a dosarelor de subvenţie, respectiv Nicoleta Cheler, Lya Chiriac şi Ionela Melania Blănariu, care ar fi admis la plată cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice şi juridice care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate.
Potrivit surselor citate, au fost solicitate şi acordate în 2013 subvenţii cu încălcarea legii şi s-au obţinut pe nedrept fonduri din bugetul general al comunităţilor europene în 246 de dosare de acordare a sprijinului financiar în cazul unor exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.
Anchetatorii arată că pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul DSVSA Suceava, printre care şi Lucian Ciobanu, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, printre care Neculai Toma, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în registrul naţional al exploataţiilor şi în baza naţională de date ANSVSA în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor ce se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului 125/2006, ordinul MADR 920/2013.
Sursele citate au precizat că din documentele anchetatorilor mai rezultă că pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectaţi în acest caz au modificat în baza naţională de date a ANSVSA - SNIIA data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, "în unele cazuri fiind utilizate exploataţii vituale".
Angajaţii APIA Suceava sunt suspectaţi că au acceptat ca cererile de acordare a subvenţiei să fie depuse şi semnate în locul fermierilor de doctorii veterinari, nu au solicitat ca la dosar să fie ataşate documentele prevăzute de normele APIA, nu au verificat îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate şi nu au efectuat verificarea corectă a dosarelor conform obligaţiilor legale ce le revin, pentru a constata că titularii acestor exploataţii nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, fapt ce ar fi condus la neacceptarea cererilor şi neacordarea subvenţiilor solicitate.
Sursele citate au precizat că activitatea infracţională a medicilor veterinari concesionari a fost protejată de conducerea DSVSA Suceava, care nu a luat măsuri de verificare şi control a numeroaslor sesizări formulate şi depuse în 2013 la această instituţie. În astfel de împrejurări au fost depuse 239 de cereri de subvenţii în domeniul zootehnic.
Ancheta în acest caz este coordonată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Suceava, persoanele suspectate urmând să fie audiate de aceştia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO