Percheziţii în cinci judeţe şi o navă reţinută într-o anchetă privind contrabandă cu produse petroliere

Procurorii DIICOT fac 18 percheziţii în cadrul unei anchete în care sunt vizate 50 de persoane suspectate de contrabandă cu produse petroliere după ce ar fi adus în ţară ilegal, din noiembrie 2010 până în iunie, peste 15.000 tone de motorină, joi fiind oprită o navă sub pavilion sârbesc.

Urmărește
707 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în cinci judeţe şi o navă reţinută într-o anchetă privind contrabandă cu produse petroliere

Percheziţii în cinci judeţe şi o navă reţinută într-o anchetă privind contrabandă cu produse petroliere (Imagine: Diana Iurkiewicz/Arhiva Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au destructurat un grup infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, ucraineni şi sârbi, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu produse petroliere, informează, joi, DIICOT.

În cadrul anchetei, procurorii fac 18 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Giurgiu, Satu Mare, Constanţa, Bucureşti.

Anchetatorii au stabilit că învinuiţii, coordonaţi de liderii Ioan Garagancea Ioan, administrator al DG Petrol SRL, şi Ioan Sas au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii financiare considerabile, prin introducerea în mod ilegal în România a unor importante cantităţi de motorină, prin eludarea plăţii taxelor vamale.

Astfel, în perioada noiembrie 2010 - iunie 2011, membrii grupării au transportat, în repetate rânduri, de pe teritoriul Ucrainei spre România, cantitatea de peste 15.000 de tone motorină. Combustibilul era încărcat pe nave sub pavilion străin, aparţinând învinuiţilor şi era introdus în România prin PTF Galaţi Port, unde era declarat ca fiind în tranzit către Serbia.

Ulterior, navele acostau la kilometrul fluvial 503, în apropierea municipiului Giurgiu, unde învinuiţii rupeau sigiliile vamale şi descărcau motorina în diferite barje sau nave autopropulsate. Combustibilul era apoi comercializat prin intermediul unor firme controlate de către membrii grupării.

Prejudiciul estimat ca fiind cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de 7.000.000 de euro, potrivit DIICOT.

Totodată, anchetatorii au indisponibilizat nava Jasmine, sub pavilion sârbesc, depistată cu o încărcătură de 1000 de tone de motorină Euro 5, destinată comercializării pe teritoriul României, fără plata taxelor aferente.

La sediul DIICOT vor fi duse pentru audieri 50 de persoane.

În acest caz, suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI. De asemenea, cercetările au fost efectuate împreună cu lucrători de poliţie din cadrul BCCO Galaţi şi IJPF Galaţi şi cu sprijinul BSIJ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici