Percheziţii în Sibiu într-un dosar de înşelăciune şi şantaj cu un prejudiciu de un milion de euro
Procurorii DIICOT Alba fac, luni dimineaţă, 19 percheziţii în Sibiu într-un caz în care 17 persoane sunt învinuite de înşelăciune şi şantaj cu un prejudiciu de un milion de euro, printre aceştia fiind şi un notar acuzat de cămătărie.
Percheziţii în Sibiu într-un dosar de înşelăciune şi şantaj cu un prejudiciu de un milion de euro (Imagine: Razvan Chirita - Arhiva MediafaxFoto)
Conform unui comunicat al DIICOT transmis luni dimineaţă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O. Alba Iulia, au destructurat un grup infracţional organizat constituit din 17 persoane acuzate de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, cămătărie şi spălare de bani.
Luni dimineaţă în acest caz au loc 19 percheziţii în municipiul Sibiu şi în comuna sibiană Şelimbar, la locuinţele membrilor grupării, la sediul unei societăţi comerciale, precum şi la un birou notarial.
Unul dintre învinuiţi este notar public, iar altul este funcţionar la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Potrivit sursei citate, membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale din înşelăciuni, şantaj şi cămătărie.
Procurorii DIICOT au identificat 15 victime ale acestei reţele, pe care învinuiţii le-au împrumutat cu sume de bani în valută, pentru care au solicitat şi încasat dobânzi săptamânale/lunare de 10-50%. Pentru a-şi asigura recuperarea sumelor de bani pretinse, membrii grupării îi obligau pe cei împrumutaţi să constituie garanţii imobiliare. Actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre învinuiti, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării şi cu sprijinul unei angajate a Oficiului de Cadastru Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară.
Sursa citată mai precizează că notarul public primea comisioane substanţiale în schimbul sprijinului acordat membrilor grupării la înşelarea părţilor vătămate, cu ocazia semnării contractelor de împrumut.
Ulterior, învinuiţii recurgeau la violenţe asupra victimelor, le şantajau şi le ameninţau pentru a le determina să plătească sumele de bani şi dobânzile fixate discreţionar de către membrii grupării.
Prejudiciul cauzat de această grupare depăşeşte 1.000.000 de euro.
Procurorii DIICOT urmează să ducă la audieri 30 de persoane.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO