Percheziţii într-un dosar de înşelăciune şi fals cu un prejudiciu de 16 milioane de lei

Mai multe percheziţii au avut loc în Bucureşti şi în patru judeţe într-un dosar de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune, fals şi uz de fals în care prejudiciul ajunge la 16 milioane de lei.

Urmărește
838 afișări
Imaginea articolului Percheziţii într-un dosar de înşelăciune şi fals cu un prejudiciu de 16 milioane de lei

Percheziţiile au avut loc joi în municipiul Bucureşti şi în judeţele Călăraşi, Ilfov, Hunedoara şi Dâmboviţa.

„Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020 - 2024, în municipiul Bucureşti, ar fi acţionat un grup infracţional organizat, iniţiat de patru persoane, la care, ulterior, ar fi aderat alte 15 persoane, a cărui activitate ar fi constat în crearea unui mecanism ce ar fi avut ca scop obţinerea de credite bancare, în mod fraudulos, în numele unor societăţi comerciale, iniţial deţinute de către membrii constituenţi, iar, ulterior, societăţi inactive cumpărate şi reactivate, ale căror bilanţuri contabile, balanţe de verificare şi alte documente contabile, ar fi fost falsificate şi folosite în acest scop”, potrivit IGPR.

Poliţiştii arată că, iniţial, ar fi fost folosite în activitatea infracţională societăţile comerciale administrate de cei doi lideri ai grupării, iar ulterior, din cauza numărului limitat de finanţări bancare acordate unei singure, persoanele cercetate ar fi dezvoltat un alt mecanism infracţional, constând în preluarea, prin persoane interpuse, a unor societăţi comerciale inactive, fără cazier fiscal sau judiciar.

Acestea ar fi fost folosite, în mod strategic, pentru a obţine noi credite întrucât, fiind înregistrate pe numele altor persoane, nu ar fi avut legături vizibile cu firmele care obţinuseră anterior finanţări.

În plus, pentru a crea o aparenţă de activitate economică şi pentru a influenţa deciziile instituţilor bancare, între societăţile respective s-ar fi efectuat tranzacţii financiare fictive, bazate pe sumele obţinute din creditele anterioare, fără un suport economic real.

Ulterior, persoanele cercetate ar fi identificat alte societăţi comerciale care ar fi fost preluate şi folosite în acelaşi mod.

În urma percheziţiilor făcute, au fost descoperite şi ridicate două autoturisme, de peste 100.000 de euro, 294.550 de lei, 21 de telefoane mobile, două laptopuri, două spaţii de stocare a datelor, numeroase înscrisuri, carduri bancare, precum şi alte mijloace de probă. De asemenea, a fost aplicată măsura sechestrului asigurător, cu lăsare în custodie, asupra a 5 autoturisme, cu valoare totală de peste 30.000 de euro.

Prejudiciul creat prin activitatea infracţională a fost evaluat la peste 16.000.000 de lei.

Procurorii au dispus reţinerea a 14 persoane pentru săvărşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, uz de fals în formă continuată şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată. Ulterior, faţă de 4 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici