- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.09.2014, 08:06)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii la Biblioteca Metropolitană, într-un dosar cu un prejudiciu de circa 5 milioane de lei
Poliţiştii fac, marţi, 18 percheziţii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitală şi la alte 17 adrese din Bucureşti, Ilfov, Giurgiu şi Teleorman, într-un dosar cu un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei. Fosta conducere a Bibliotecii Metropolitane din Capitală este vizată de anchetatori în dosarul privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept "rare".
Urmărește
2867 afișări
Percheziţii la Biblioteca Metropolitană, într-un dosar cu un prejudiciu de circa 5 milioane de lei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit unor oficiali din Poliţie, în cauză sunt vizate mai multe persoane, printre care directorul general al Bibliotecii Metropolitane din perioada comiterii faptelor, adjunctul şi contabilul-şef al instituţiei de la acea dată.
Surse judiciare au declarat anterior că printre cei vizaţi se numără şi actualul director general al Bibliotecii Metropolitane, Anca Cristina Râpeanu.
Oficialii din Poliţie au precizat că persoana cu funcţie de conducere vizată nu mai este la conducerea Bibliotecii Metropolitane din 2013.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Deputat PSD: Propunem zero impozit pe venit pentru tinerii sub 26 de ani
-
Alegeri SUA 2024. Ce plan au democraţii dacă Donald Trump îşi va declara prematur victoria
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
Director Biblioteca Metropolitană: Nu sunt vizată în anchetă. Rolul meu e colaborarea cu autorităţile
Anca Cristina Râpeanu, directorul Bibliotecii Metropolitane, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că rolul său în ancheta privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept "rare" este de a colabora cu instituţiile statului care "cercetează cauze ce privesc banii publici".
Contactată marţi de MEDIAFAX, Anca Cristina Râpeanu, actualul director al Bibliotecii Metropolitane, a declarat că nu are nicio implicare în această anchetă în afară de aceea de a colabora cu instituţiile statului care vin "să ancheteze şi să cerceteze cauze ce privesc banii publici".
"Sunt gazda unei percheziţii care se ocupă de o perioadă de timp în care eu nu eram director. (...) Fiind în momentul acesta director general, e şi normal şi de bun simţ şi absolut etic să colaborez cu toate organele statului care vin să ancheteze şi să cerceteze cauze ce privesc banii publici", a declarat Anca Cristina Râpeanu pentru MEDIAFAX.
"Acest contract al meu este unul de management în urma unui concurs public, se desfăşoară începând cu 9 ianuarie 2014, iar perioada pe care domnii de la Inspectoratul de Poliţie o anchetează nu este aceasta. Vorbim de 2010-2012, 2008 -2012, sunt mai multe chestiuni care îi interesează, oricum nu 2014", a completat directorul Bibliotecii Metropolitane pentru MEDIAFAX.
Întrebată fiind dacă a discutat cu fostul director al instituţiei Florinel Rotaru despre această problemă, Anca Cristina Râpeanu a spus că nu a discutat, întrucât acesta nu mai lucrează la Biblioteca Metropolitană.
"Nu am discutat cu fostul director despre această problemă. De fapt, nu am discutat cu fostul director cam despre nimic, pentru că dumnealui nu mai este angajatul Bibliotecii şi la comunicările oficiale pe care le avem în alte probleme dumnealui nu prea răspunde", a declarat aceasta.
De asemenea, directorul Bibliotecii Metropolitane a precizat că nicio persoană dintre cele vizate în anchetă nu mai lucrează, în prezent, la Biblioteca Metropolitană.
"Fosta contabilă-şef, care a ocupat funcţia o perioadă în 2010-2012, a părăsit instituţia în aprilie, a renuţat la a mai lucra în bibliotecă. În momentul ăsta, de fapt avem o echipă cu totul nouă în partea de management. Eu sunt director general, adjunctul meu este Ovidiu Drăgulinescu, iar contabilul-şef este Gabriela Constantinescu. Toţi suntem în funcţie - eu începând cu ianuarie, ei, cu iunie 2014", a completat directorul Bibliotecii Metropolitane.
"Rolul nostru în această anchetă este să colaborăm cu instituţiile statului, să le punem la dispoziţie toate documentele pe care ni le cer şi să-i ajutăm aşa cum se poate ajuta pe cale instituţională, nici mai mult, nici mai puţin", a mai spus aceasta.
În ceea ce priveşte persoana de la care au fost cumpărate cărţile catalogate drept "rare", în care prejudiciul a fost estimat la aproximativ cinci milioane de lei, Anca Râpeanu a precizat: "Există o persoană în sistemele noastre între furnizori, extrase din sistemul integrat, Pavelescu Constantin - din câte înţeleg, persoana a decedat între timp".
Fost director al Bibliotecii Metropolitane, vizat în ancheta "cărţilor rare": Totul s-a făcut legal
Florinel Rotaru, fost director al Bibliotecii Metropolitane din Bucureşti, care este vizat de anchetatori într-un dosar privind cumpărarea la preţuri supraevaluate a unor cărţi catalogate drept "rare", a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că "totul s-a făcut în mod legal".
"Totul s-a făcut în mod legal şi am îmbogăţit patrimoniul cultural, şi al României, şi direct al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti", a declarat Florinel Rotaru pentru MEDIAFAX, precizând că nu s-a făcut nicio expertiză în legătură cu "preţurile supraevaluate".
Poliţiştii au descins la 18 adrese, fiind vizate 16 persoane, care sunt bănuite de abuz în serviciu, conflict de interese şi fals în declaraţii. Acestea sunt acuzate că ar fi cumpărat mai multe cărţi care ar fi trebuit să fie catalogate drept "rare", dar care au fost supraevaluate.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au instituit în acest dosar sechestru asigurător pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, şi asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.
Conform anchetatorilor, aşa-zisele "cărţi rare" ar fi fost cumpărate de Biblioteca Metropolitană prin intermediul unei fundaţii care aparţine chiar directorului aflat la conducera Bibliotecii la data comiterii faptelor.
Pentru această acţiune au fost mobilizaţi peste 130 de poliţişti specializaţi în investigarea fraudelor din Poliţia Română şi Poliţia Capitalei, care pun în aplicare 19 mandate de aducere.
În aprilie 2013, primarul general Sorin Oprescu a dispus încetarea delegării lui Florinel Rotaru în funcţia de manager al Bibliotecii Metropolitane a Municipiului Bucureşti, pentru management defectuos şi ineficienţă în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale. Măsura a fost luată în urma verificărilor făcute de Direcţia de Control şi Direcţia de Audit Intern din Primăria Capitalei.
Raportul a arătat că multe dintre deficienţele constatate sunt rezultatul unui "management defectuos", ca urmare a necunoaşterii sau "cunoaşterii insuficiente" a prevederilor legislative în vigoare, dar şi ineficienţei în administrarea, angajarea şi utilizarea resurselor publice locale, se arăta atunci într-un comunicat de presă.
Anca Cristina Râpeanu este din decembrie 2013 director al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, aceasta câştigând concursul de management desfăşurat în noiembrie.
Până la organizarea concursului de proiecte de management, pentru asigurarea conducerii interimare a acestei instituţii, primarul general l-a desemnat pe scriitorul şi publicistul Nicolae Iliescu.
Biblioteca Metropolitană Bucureşti, instituţie de difuzare a culturii şi institut de cercetare ştiinţifică, are cinci misiuni principale ce sunt complementare şi o singură identitate - misiunea de lectură publică, animaţie culturală şi educaţie permanentă, misiunea de cercetare ştiinţifică, referinţă documentară şi valorificare a patrimoniului, misiunea de prezervare, conservare şi de îmbogăţire a colecţiilor, precum şi a colecţiilor speciale alcătuite din documente rare şi preţioase, misiunea de Depozit Legal Local pentru regiunile Bucureşti şi Ilfov, precum şi misiunea de cooperare naţională şi internaţională.
Director Biblioteca Metropolitană: 688 de cărţi au fost puse sub sechestru
Un număr de 688 de cărţi ale Bibliotecii Metropolitane Bucureşti (BMB), cumpărate de la o persoană fizică în prezent decedată, au fost puse sub sechestru, marţi, de anchetatori, a anunţat directorul instituţiei, Anca Cristina Râpeanu.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe