- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2014, 13:10)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Percheziţii la Consiliul Naţional al Audiovizualului, inclusiv în biroul Laurei Georgescu. DNA verifică modul în care au fost amendate posturi TV. Şefa CNA ar fi făcut sesizări false
Procurori DNA fac, joi, percheziţii în mai multe birouri din sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului, printre care şi cel al preşedintelui CNA, Laura Georgescu, într-un dosar privind fapte asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în acest an. Procurorii anticorupţie verifică modul în care au fost amendate mai multe posturi de televiziune, având suspiciunea că şefa CNA, Laura Georgescu, ar fi instigat mai multe persoane să întocmească sesizări false cu privire la aceste televiziuni, potrivit unor surse judiciare.
Urmărește
5040 afișări
Laura Georgescu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
13:00 - DNA verifică modul în care au fost amendate posturi TV. Şefa CNA ar fi făcut sesizări false
Procurorii anticorupţie verifică modul în care au fost amendate mai multe posturi de televiziune, având suspiciunea că şefa CNA, Laura Georgescu, ar fi instigat mai multe persoane să întocmească sesizări false cu privire la aceste televiziuni, potrivit unor surse judiciare.
Sursele citate au precizat că percheziţiile efectuate joi la sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au legătură cu amendarea posturilor Antena 3, Estrada TV, Etno TV şi Taraf TV.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar avea indicii conform cărora preşedintele CNA, Laura Geogescu, a făcut în aşa fel încât pe adresa instituţiei să ajungă mai multe sesizări nereale, care au dus la discutarea lor în plenul Consiliului. Odată ajunse în plenul CNA, în cazul acestor sesizări s-ar fi dispus sancţionarea celor patru posturi de televiziune.
Conform surselor citate, în afară de biroul Laurei Georgescu, mai sunt percheziţionate de procurori birourile lui Lorand Turos, membru al CNA, cel al serviciului de monitorizare, dar şi cel al secretarei Valentina Petcu.
10:47 - Laura Georgescu: Percheziţiile DNA au loc la Registratura CNA. Nu ştiu în ce dosar
Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că percheziţiile DNA au loc la Registratura CNA, precizând că i-a fost adus la cunoştinţă că este controlat cursul sesizărilor primite de Consiliu.
"În acest moment, (cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.) sunt în incinta registraturii instituţiei (a CNA, n.r.), de unde vor să vadă care este registratura electronică şi să controleze pe condicile de predare-primire documente care este cursul sesizărilor", a spus Laura Georgescu.
Ea a mai spus că cei de la DNA au descins la sediul CNA joi, la ora 8.30, la începerea programului instituţiei.
Întrebată dacă i-a fost adus la cunoştinţă ce caută cei de la DNA, Laura Georgescu a răspuns: "Nu, câtuşi de puţin. Ne-au spus că au mandat de ridicare documente din Registratură. Nu ştiu spre ce vor merge în continuare. Mi-au spus că, la finalul acestei operaţiuni, voi fi rugată să particip la semnarea procesului verbal de ridicare a documentelor, ca şef de instituţie. M-au întrebat care este programul şedinţei, le-am spus că până la 13.00, cu o pauză de o oră, dar i-am asigurat că în orice minut vor dori voi ieşi din şedinţă".
Laura Georgescu a mai spus că nu i-a fost adus la cunoştinţă în ce dosar sunt făcute aceste percheziţii. "Nu ni s-au adus aceste precizări la cunoştinţă", a spus Georgescu.
Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că a aflat de la o televiziune că ar fi vorba despre "sesizări false" pe care ea le-ar fi făcut pentru a amenda anumite posturi, precizând însă că Legea audiovizualului permite oricărui membru al CNA să se autosesizeze atunci când consideră că a fost încălcată legislaţia audiovizualului.
"Mi-a fost adus în această dimineaţă la cunoştinţă de către un post TV că, pe surse judiciare, au aflat că e vorba de sesizări false făcute de şefa CNA ca să amendeze posturi. Repet, legea audiovizualului dă dreptul oricărui membru CNA şi oricărui funcţionar public, fie că este inspector de zonă în teritoriu, fie că este angajat la Direcţia Monitorizare să se autosesizeze. Atâta vreme cât nu eu dau sancţiunile singură, ele sunt discutate în şedinţă publică pe baza rapoartelor şi cu punctul de vedere al celor incriminaţi de sesizări, consider că nu are sens o astfel de acuză. Este un drept al nostru prin lege", a spus Laura Georgescu.
11:00 - Şedinţa CNA, amânată cu aproximativ o oră, în contextul percheziţiilor DNA
Şedinţa publică a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) programată joi, de la ora 10.00, a fost amânată cu aproximativ o oră, în contextul percheziţiilor pe care procurorii DNA le fac la sediul Consiliului.
Pentru ca o şedinţă a CNA să poată să aibă loc, Consiliul trebuie să aibă un cvorum de opt din cei 11 membri numiţi, potrivit Legii audiovizualului.
În momentul de faţă, CNA funcţionează cu un cvorum la limită, format din Laura Georgescu, preşedintele Consiliului, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în condiţiile în care în prima parte a lunii noiembrie vor expira mandatele a doi membri ai CNA (Radu Călin Cristea şi Christian Mititelu, care se află în prezent în concediu), după încheierea recentă a altor două mandate (Narcisa Iorga şi Cristina Trepcea).
La şedinţa programată joi, de la ora 10.00, care este condusă de Monica Gubernat, au fost prezenţi doar şapte membri (Laura Georgescu, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea). Astfel, în jurul orei 10.30, Monica Gubernat a decis să amâne cu o oră începerea şedinţei.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în anul 2014.
În această cauză, procurorii fac, joi, mai multe percheziţii la sediul unei instituţii publice din Bucureşti, a precizat DNA.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că percheziţiile au loc în mai multe birouri din sediul Consiliului Naţional al Audiovizualului, inclusiv în biroul preşedintelui CNA, Laura Georgescu.
Procurorii sunt sprijiniţi în această cauză de Serviciul Român de Informaţii şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei.
În luna septembrie, DNA a anunţat că, în dosarul privind obţinerea licenţei audiovizuale de către Giga TV, a început urmărirea penală faţă de Viorel Hrebenciuc, deputat PSD la acea dată, Narcisa Iorga, care la acel moment era membru al CNA şi al cărei mandat s-a încheiat în 13 octombrie, Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ.
Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-a implicat spre a determina funcţionari din CNA pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei Giga TV.
Narcisa Iorga este cercetată pentru că i-ar fi sugerat primarului din Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, în ce mod se poate redobândi licenţa Giga TV şi la cine să apeleze pentru asta, nominalizându-l pe Viorel Hrebenciuc.
Procurorii precizează că televiziunii Giga TV, în favoarea căreia ar fi intervenit Hrebenciuc, i-a fost retrasă licenţa la 17 septembrie 2013, după ce a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului.
În şedinţa CNA din data respectivă i-a fost retrasă licenţa Giga TV, decizia fiind luată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu) şi patru "împotrivă" (Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Radu Călin Cristea) din 11 membri prezenţi.
După două săptămâni, respectiv pe 1 octombrie 2013, CNA a revenit asupra deciziei, cu şase voturi în favoarea postului Giga TV (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Viorel Vasile Buda şi Răsvan Popescu) şi patru împotriva acestuia (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat şi Radu Călin Cristea), din 10 membri prezenţi.
"Din analiza materialelor existente la dosar, s-a stabilit că, urmare a demersurilor menţionate anterior, în mod nejustificat, 3 dintre membrii CNA care, la şedinţa anterioară, votaseră pentru retragerea licenţei postului TV, în şedinţa din 01.10.2013, au votat în favoarea postului TV, deşi situaţia de fapt nu s-a schimbat, fără a se fi întocmit vreun document de natură tehnică în cadrul instituţiei pentru a se verifica argumentele susţinute în respectiva contestaţie", a precizat DNA.
Membrii CNA care şi-au schimbat votul în favoarea Giga TV sunt Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea şi Răsvan Popescu, în timp ce Radu Călin Cristea a votat iniţial contra retragerii licenţei, iar apoi în favoarea acesteia.
Schimbarea votului privind licenţa Giga TV de către trei membri ai CNA s-a făcut nejustificat, ca urmare a exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de Laura Georgescu, au spus, de asemenea, procurorii DNA, care au acuzat-o pe şefa CNA de abuz în serviciu.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:47
Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale