Percheziţii la firme de construcţii suspectate de spălare de bani şi evaziune de 10 milioane euro

Poliţiştii fac marţi 14 percheziţii în cinci judeţe, la firme de construcţii şi la persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani, prin care au produs un prejudiciu de peste 10 milioane de euro.

Urmărește
887 afișări
Imaginea articolului Percheziţii la firme de construcţii suspectate de spălare de bani şi evaziune de 10 milioane euro

Percheziţii la firme de construcţii suspectate de spălare de bani şi evaziune de 10 milioane euro (Imagine: Codrin Prisecaru/Mediafax Foto)

Percheziţiile au loc în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Olt, Timiş şi Teleorman, la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile unor persoane.

Poliţiştii vor pune în aplicare 20 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor suspectate în două cauze în care procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2014, reprezentanţii mai multor societăţi comerciale din judeţul Caraş-Severin, ce desfăşoară activităţi în domeniul construcţiilor, au înregistrat în contabilitate facturi fiscale care atestau efectuarea unor tranzacţii comerciale fictive, realizate prin intermediul unor firme, unele de tip "fantomă", în scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul consolidat al statului, creându-se astfel un prejudiciu estimat de peste trei milioane de euro.

"De asemenea, din cercetări a mai reieşit că, prin intermediul societăţilor implicate, au fost transferate sume importante de bani (aproximativ 7,5 milioane euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul legal prin transferuri bancare şi retrageri de numerar", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Poliţia Română a precizat că reprezentanţii firmelor ar fi beneficiat de sprijinul administratorilor firmelor "fantomă", care ar fi acceptat, în schimbul unor sume de bani, să pună la dispoziţie facturi, chitanţiere şi ştampile, pentru a da aparenţă de legalitate tranzacţiilor fictive.

Percheziţiile sunt făcute de ofiţeri ai Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, împreună cu poliţişti din inspectoratele judeţene de poliţie şi lucrători ai Serviciului de Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Acţiunea este sprijinită de Serviciul Român de Informaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici