- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (29.01.2014, 19:53)
- Laura Mitran
Perdele forestiere pentru protejarea drumurilor ar putea fi realizate din primăvară
Un program de realizare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale, pentru protecţie împotriva înzăpezirii, ar putea fi implementat din primăvară, Departamentul pentru Ape şi Păduri având alocată în acest scop suma de 30 de milioane de lei.
Urmărește
1116 afișări
Perdele forestiere pentru protejarea drumurilor ar putea fi realizate din primăvară (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
Programul naţional de realizare a perdelelor forestiere pentru protecţia autostrăzilor şi drumurilor naţionale a fost aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG) în 23 decembrie 2013.
În România necesarul de perdele forestiere de protecţie de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale este de 1.720 km, în prezent nefiind realizată nicio perdea forestieră de protecţie de acest tip, se arată în textul OUG.
Programul urmează să fie implementat de consiliile judeţene, cu finanţare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetele locale ale consiliilor judeţene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga a declarat pentru MEDIAFAX că a fost deocamdată alocată pentru program suma de 30 de milioane de lei, obţinută din vânzarea de certificate verzi. Aceste fonduri ar trebui să acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrăzilor şi drumurilor naţionale, pentru care au fost întocmite documentaţiile tehnico - economice.
Pe de altă parte, trebuie clarificată situaţia terenurilor pe care vor fi plantaţi arborii. Proprietarii terenurilor care mărginesc drumurile naţionale sunt încurajaţi să facă parte din program şi să permită realizarea perdelelor pe proprietăţile lor, în schimbul unei rente. În cazul celor care nu acceptă, există temei pentru expropriere, aşa cum este cazul celor peste 100 de proprietari care au terenuri de-a lungul autostrăzilor A1 şi A2, a precizat Lucia Varga.
Ministrul a ţinut să facă un apel către deţinătorii de terenuri să fie parte în program, arătând că astfel acesta ar putea fi demarat mai repede şi plantarea ar putea avea loc în primăvară. În schimb, dacă se impune exproprierea, procedurile durează mai mult, iar implementarea programului ar putea începe abia în toamnă.
Potrivit Codului Silvic, "persoanele fizice sau juridice care sunt de acord şi pe ale căror terenuri agricole se înfiinţează perdele forestiere de protecţie rămân în continuare proprietari pe terenul respectiv şi pe pădurea astfel înfiinţată şi primesc anual, până la închiderea stării de masiv, o compensaţie a pierderii de venit în cuantum de 10 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, stabilit în condiţiile legii, la hectar, corespunzător suprafeţei efectiv ocupate de perdelele forestiere de protecţie".
Astfel, timp de cinci - şase ani, perioada necesară pentru ca puieţii plantaţi să atingă starea de masiv, proprietarii terenurilor ar urma să primească aproximativ 1.000 de lei pe hectar anual, a arătat Varga.
De-a lungul autostrăzilor A1 şi A2, Romsilva se va ocupa de plantarea perdelelor forestiere, după ce se va face exproprierea deţinătorilor de terenuri, care au refuzat să fie parte în program, a precizat ministrul Lucia Varga.
Pentru plantarea perdelelor forestiere pe celelalte drumuri naţionale, reprezentanţii consiliilor judeţene vor încheia contracte-cadru cu Departamentul pentru Ape şi Păduri pentru a primi finanţarea necesară şi vor demara procedurile de achiziţie publică pentru puieţi, a mai spus aceasta.
Totodată, anul acesta, se va începe întocmirea studiilor de fezabilitate pentru a implementarea programului şi pe restul lungimii de până la 1.720 de kilometri de drumuri, a mai precizat Varga.
Ideea realizării unui sistem naţional al perdelelor forestiere de protecţie se regăseşte într-o lege adoptată în urmă cu aproape 12 ani, Legea nr. 289/2002. Acest sistem ar fi trebuit realizat, de către autoritatea responsabilă de silvicultură, pentru protecţia căilor de comunicaţie şi de transport, terenurilor agricole, digurilor şi malurilor şi a localităţilor şi a diverselor obiective economice şi sociale.
Citește pe alephnews.ro: Călătorești în SUA fără viză. Kavalec: „Aprobările pentru călătoriile fără viză vor fi procesate online, în mai puțin de 3 zile”
Citește pe www.zf.ro: Cartierul din Bucureşti unde preţurile la apartamente au explodat cu 12.000 de euro de la o lună la alta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe