- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (08.01.2020, 17:33)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pereţii cu graffiti din Cluj-Napoca vor fi curăţaţi cu o instalaţie ecologică pe bază de apă şi abur. Cât de eficientă este: imagini înainte şi după | FOTO
Primăria Cluj-Napoca a început, miercuri, curăţarea pereţilor cu graffiti din centrul oraşului cu ajutorul unei instalaţii mobile ecologice pe bază de apă sau abur sub presiune, care a costat aproape 250.000 de lei.
Urmărește
2250 afișări
Primarul Emil Boc a declarat, miercuri, când a fost folosită prima dată instalaţia, pentru curăţarea unei porţiuni acoperite de graffiti de pe Zidul Cetăţii din Cluj, că această metodă este complet nepoluantă, deoarece nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
„Primăria Cluj-Napoca a achiziţionat şi recepţionat acest aparat modern, unic, cred, în România, care curăţă graffiti, curăţă marcaje şi indicatoare de circulaţie sau pete de ulei de pe borduri şi trotuare. Îşi propune să ajute la curăţarea clădirilor de graffiti şi alte mizerii. Este un mijloc complet nepoluant, nu foloseşte niciun fel de substanţe chimice. Am achiziţionat acest echipament pentru a preveni şi descuraja pe cei care utilizează tehnica de graffiti în spaţii neautorizate, spunându-le că dacă vor face în continuare acest lucru, amenzile se vor aplica la nivelul maxim şi, pe lângă suportarea contravalorii pentru refacerea clădirii, vor suporta şi rigorile prevăzute de legea contravenţională, întrucât este afectată dimensiunea estetică a oraşului”, a spus Boc.
Potrivit acestuia, Primăria Cluj-Napoca oferă amatorilor de graffiti proiectul „Artă în curtea şcolii”, care permite desenarea pereţilor unor unităţi şcolare.
„Avem 70 de clădiri publice şi tot atâtea clădiri private care au probleme cu graffiti, sperăm că numărul lor se va reduce”, a subliniat edilul.
Instalaţia mobilă de curăţat, cu sistem dual apă/abur sub presiune, a fost achiziţionată de Primăria Cluj-Napoca prin licitaţie şi a costat 244.800 de lei, având un termen de garanţie de 24 de luni.
Reprezentanţii municipalităţii au explicat că noua instalaţie cântăreşte 750 de kg, este construită pe un cadru de bază şi este montată pe un şasiu tractabil, din oţel galvanizat, echipat pentru circulaţie pe drumurile publice.
Principiul de funcţionare este în sistem dual cu apă caldă, de înaltă presiune, sau cu abur, de înaltă presiune, prin şoc termo-mecanic.
„Tehnologiile utilizate sunt ecologice, nu utilizează niciun fel de solvent, aditiv sau adaos”, au precizat reprezentanţii Primăriei clujene.
Echipamentul este destinat în special pentru înlăturarea desenelor tip graffiti şi a straturilor de vopsea de pe faţadele clădirilor, fără a utiliza alte substanţe chimice şi fără distrugerea suprafeţelor, dar şi pentru curăţarea faţadelor, monumentelor istorice, cum ar fi statui, opere de artă din metal, lemn, ziduri, pavaje, îndepărtarea urmelor de gumă de mestecat de pe pavaje şi pardoseli, îndepărtarea petelor de ulei, răşini, straturi adezive, marcaje rutiere de pe domeniul public, dezinfecţia prin procedeu termic a pereţilor, zidurilor, instalaţiilor şi echipamentelor industriale, eliminarea mirosurilor din puncte de colectare a deşeurilor menajere, containere de gunoi menajer, parkinguri sau locuri de plimbare pentru câini.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe