- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat
Salvamontiştii din staţiunile hunedorene Straja şi Râuşor îi avertizează pe turişti asupra pericolului declanşării unor avalanşe în zonele înalte ale masivelor Vâlcan, Parâng şi Retezat, din cauza zăpezii care a căzut în ultimele zile şi care nu s-a stabilizat peste stratul deja existent.
Pericol de avalanşe în masivele Vâlcan, Parâng şi Retezat (Imagine: Alpinet.org)
"Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi şi s-au folosit utilaje de bătătorit zăpada. După testele efectuate de salvamontişti, s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat pericolul de avalanşe, la peste 1.700 - 1.800 metri, poate fi încadrat într-un cod roşu, pentru că nu există o coeziune între stratul vechi şi cel nou de zăpadă", a declarat, marţi, şeful Salvamont Lupeni, George Resiga.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
-
Nuclearelectrica, contract de 1,9 miliarde euro pentru retehnologizarea unităţii 1 de la Cernavodă
Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul patru, în unele locuri chiar de gradul cinci, pe pantele care au un unghi mai mare de 23 de grade.
Şeful Salvamont Lupeni a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă depăşeşte jumătate de metru.
"Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus. Traseele de coastă sunt periculoase. E suficient ca acestă zăpadă grea să fie atinsă de un om sau de un animal şi se produce o avalanşă", a afirmat George Resiga.
Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă.
"Informaţii despre starea traseelor pot fi obţinute de la echipele Salvamont care se află la cabanele sau refugiile Salvamont din zonele montane", a declarat, marţi, şeful Serviciului Public Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Şi în staţiunea Parâng, din masivul cu acelaşi nume, salvamontiştii au instalat plăcuţe de avertizare a turiştilor asupra pericolului de avalanşe la o cotă de peste două mii de metri.
Citeşte şi
Cadavrul unui bărbat, găsit de salvamontiştii din Straja (Video)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO