- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş, astfel că s-a instituit cod portocaliu
Ministeriul Mediului informează asupra pericolului de avalanşe de mare amploare în Munţii Făgăraş, astfel că s-a instituit avertizare de cod portocaliu, în timp ce în Munţii Bucegi şi-n Masivul Postăvaru fiind riscuri de avalanşe de zăpadă umedă s-a instituit avertizare de cod galben.
Pericol de avalanşe în Munţii Făgăraş, astfel că s-a instituit cod portocaliu (Imagine: Mediafax Foto)
În Munţii Făgăraş, zăpada este umezită, dar în interior mai există cruste de gheaţă, cu duritate crescută. În zona înaltă, la peste 2.000 de metri, pe pantele înclinate, încărcarea suplimentară a zăpezii cauzată de precipitaţii care vor cădea poate favoriza declanşarea spontană a avalanşelor de zapadă, de dimensiuni în general medii, explică, luni, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).
"În unele cazuri, acestea pot antrena şi straturile aflate dedesubt, ducând la declanşarea de avalanşe de mare amploare", precizează MMDD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În Munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri, stratul de zăpadă este umezit în special pe versanţii sudici, având şi o zonă cu rezistenţă scăzută în interior.
"Precipitaţiile vor duce la supraîncărcarea cu apă a stratului, crescând riscul declanşării de avalanşe spontane de zăpadă umedă, din care pot antrena o parte mai mare din strat. Riscul declanşării va fi amplificat de trecerea turiştilor cu/fără schiuri sau ruperea unor cornişe, riscul fiind moderat (cod galben)", spune sursa citată.
Totodată, în Munţii Bucegi la altitudini mai mici de 1.800 de metri şi în Masivul Postăvaru, stratul de zăpadă este scăzut şi umezit în întregime. Spontan se pot produce scurgeri şi avalanşe de zăpadă umedă pe unele pante suficient de înclinate, riscul fiind amplificat la supraîncarcare, mai arată MMDD.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36