- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pericol de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi
Ministerul Mediului avertizează că, în următoarele două zile, în Munţii Făgăraş riscul de declanşare a avalanşelor este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, iar în Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, este însemnat, de gradul trei, din cauza încălzirii vremii şi a ploii.
Pericol de avalanşe în munţii Făgăraş şi Bucegi (Imagine: Mediafax Foto)
În Munţii Făgăraş, există risc mare de declanşare a avalanşelor, avertizarea fiind cu cod roşu, de gradul patru pe o scară de unu la cinci, din cauza încălzirii vremii şi a precipitaţiilor predominant sub formă de ploaie.
Grosimea stratului de zăpadă umedă măsoară aproximativ 50 de centimetri, are o rezistenţă scăzută şi este depus pe un strat de îngheţ, fiind puţin stabilizat pe majoritatea pantelor, se arată într-un comunicat de duminică al Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
"Datorită vremii calde şi a precipitaţiilor predominant sub formă de ploaie, în profunzime va pătrunde o cantitate suplimentară de apă, formând un strat omogen, umezit, care poate aluneca uşor peste stratul îngheţat aflat dedesubt, ducând la declanşarea spontană a avalanşelor de zăpadă umedă pe majoritatea pantelor suficient de înclinate. Datorită cantităţii însemnate de zăpadă umedă din straturile superioare, unele avalanşe pot fi de dimensiuni mari", precizează sursa citată.
În Munţii Bucegi, la altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de declanşare a avalanşelor este însemnat, avertizarea fiind cu cod portocaliu, de gradul trei pe o scară de unu la cinci.
La altitudini de peste 1.800 de metri, vremea caldă va duce la umezirea straturilor superioare, astfel că pe pante se pot produce spontan curgeri sau avalanşe umede de suprafaţă, în general de dimensiuni mici şi medii.
"În unele cazuri, acestea pot însă antrena straturile din interior, ducând la declanşarea unor avalanşe de mari dimensiuni. Riscul declanşării va fi amplificat în condiţiile unei slabe supraîncărcări (trecerea turiştilor sau a schiorilor)", atenţionează MMDD.
În Munţii Bucegi, la altitudini mai mici de 1.800 de metri şi în Masivul Posăvaru riscul de declanşare a avalanşelor este moderat, de gradul doi (cod galben).
În aceste zone, stratul de zăpadă este redus, puternic tasat la bază şi umezit pe toată grosimea. Pe pantele unde stratul de zăpadă este mai mare s-ar putrea produce spontan curgeri şi avalanşe, riscul fiind amplificat la supraîncărcare.
Potrivit MMDD, în următoarele două zile riscul de declanşare a avalanşelor se menţine constant.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:07
-
astăzi, 10:01
Victor Negrescu: Am securizat pentru 2024 un buget UE record, cu 6% mai mare decât anul acesta