Pericol mare de avalanşe în munţii Bucegi, Baiului şi Ciucaş. Stratul de zăpadă proaspătă poate ceda

Stratul nou de zăpadă, de 15-20 de centimetri, căzut la peste 1.800 de metri în munţii Bucegi, Baiului şi Ciucaş, poate provoca avalanşe mari. Zăpada foarte uşoară şi instabilă s-a aşezat peste straturi vechi îngheţate, cu care nu are aderenţă.

Urmărește
94 afișări
Imaginea articolului Pericol mare de avalanşe în munţii Bucegi, Baiului şi Ciucaş. Stratul de zăpadă proaspătă poate ceda

Pericol mare de avalanşe în munţii Bucegi, Baiului şi Ciucaş. Stratul de zăpadă proaspătă poate ceda

Salvamontiştii din Prahova avertizează asupra unui risc crescut de avalanşe în zonele înalte ale munţilor, după ninsorile abundente din ultimele zile. La altitudini de peste 1.800 de metri, s-a depus un strat nou de zăpadă între 15 şi 20 de centimetri, foarte instabil.

Situaţia este şi mai periculoasă pe văi şi în zonele adăpostite, unde zăpada s-a acumulat până la 50-60 de centimetri. Zăpada proaspătă şi uşoară stă peste un strat subţire de 5-10 centimetri de zăpadă mai veche, care la rândul său acoperă un strat întărit. Problema majoră este că între aceste straturi nu există aderenţă, ceea ce creşte riscul de avalanşe.

În apropierea crestelor, vântul a format plăci de zăpadă fragile, cu rezistenţă scăzută. Din cauza temperaturilor foarte scăzute care se anunţă, zăpada îşi va păstra această structură instabilă pentru mai mult timp. Chiar şi la cele mai mici supraîncărcări, stratul superior se poate fisura şi poate aluneca, provocând avalanşe de dimensiuni medii, iar în unele zone chiar mari.

În prezent, riscul de avalanşă este de gradul 3 (însemnat), dar având în vedere că se aşteaptă noi ninsori, Salvamont Prahova estimează că acesta va creşte la gradul 4 (mare) în masivele Bucegi, Baiului şi Ciucaş.

Salvamontiştii recomandă turiştilor să evite complet traseele montane de altitudine, care sunt oficial închise pe perioada iernii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici