Perioada de carantină a lui Dan Voiculescu se încheie joi. O comisie va stabili regimul de detenţie

Perioada de carantină de 21 de zile se încheie joi pentru condamnaţii din dosarul ICA, între care se numără şi Dan Voiculescu, o comisie din cadrul Penitenciarului Rahova urmând să stabilească în ce regim de detenţie şi unde îşi vor ispăşi aceştia pedepsele.

Urmărește
437 afișări
Imaginea articolului Perioada de carantină a lui Dan Voiculescu se încheie joi. O comisie va stabili regimul de detenţie

Dan Voiculescu (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au precizat, pentru MEDIAFAX, că această comisie se va întruni la începutul săptămânii următoare pentru a stabili locul şi regimul de dentenţie în cazul condamnaţilor din dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

Potrivit legislaţiei în vigoare, perioada de carantină a persoanelor care intră într-un penitenciar este de 21 de zile, însă aceasta poate fi prelungită cu încă nouă zile, dacă acest lucru este necesar.

Omul de afaceri Dan Voiculescu urmează se excute pedeapsa în regim închis întrucât el a fost condamnat la 10 ani de închisoare, iar legea prevede că persoanele care primesc mai mult de trei ani vor primi un astfel de regim de detenţie.

Regimul de detenţie se stabileşte şi în funcţie de vârsta deţinutului, starea de sănătate şi antecedentele penale ale acestuia. Dan Voiculescu are 67 de ani, iar Gheorghe Mencinicopschi, 65 de ani. Potrivit prevederilor legale, ei ar putea fi eliberaţi după ce execută o treime din pedeapsă, întrucât au împlinit 60 de ani.

Conform HG 1896/2006, imediat după ce au ajuns la penitenciar, persoanele private de libertate sunt repartizate în secţia pentru carantină şi observare. Acestea vor fi cazate separat în camere, în raport de sex, vârstă, stare de sănătate, situaţie juridică, natura infracţiunii, precum şi de alte cerinţe legale, de ordine interioară sau de siguranţă.

În perioada de carantină şi observare se studiază comportamentul şi personalitatea persoanelor private de libertate, se efectuează examene medicale, activităţi de educaţie sanitară, examene psihologice, se evaluează necesităţile educaţionale, mediul socio-cultural de provenienţă, scopul final fiind acela al "formulării diagnosticului şi prognozei criminologice, precum şi gradul de adaptabilitate la privarea de libertate", potrivit articolului 77 al aceleiaşi hotărâri de guvern.

"Serviciul de educaţie şi intervenţie psihosocială întocmeşte şi urmăreşte punerea în aplicare, pentru fiecare persoană privată de libertate nou-primită, planul de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, prin care se precizează activităţile şi programele în care aceasta urmează a fi inclusă pe perioada deţinerii, document care se completează şi se modifică ori de cate ori este necesar", se arată în textul de lege menţionat.

Dan Voiculescu, alături ceilalţi şase condamnaţi la pedepse cu executare din dosarul ICA - Sorin Pantiş, Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop, Vlad Nicolae Săvulescu şi Gheorghe Mencinicopschi - se află încarceraţi la Penitenciarul Rahova din 8 august.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 8 august, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare.

În acelaşi dosar, fostul director al Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar Jean Cătălin Sandu, fost şef al Direcţiei Juridice din ADS, a primit şase ani de închisoare. Tot la şase ani de închisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Săvulescu, fost şef al Direcţiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost şef de serviciu în ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit patru ani de închisoare cu suspendare, iar Vica Ene şi Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici