Persoane suspectate de manipularea pieţei de capital şi păgubirea clienţilor unei firme, audiate

Şase persoane suspectate că fac parte dintr-un grup infracţional acuzat de manipularea pieţei de capital şi păgubirea clienţilor unei societăţi de investiţii financiare au fost ridicate în urma unor percheziţii făcute de DIICOT Piteşti, prejudiciul estimat în acest caz fiind de trei milioane de lei.

Urmărește
180 afișări
Imaginea articolului Persoane suspectate de manipularea pieţei de capital şi păgubirea clienţilor unei firme, audiate

Persoane suspectate de manipularea pieţei de capital şi păgubirea clienţilor unei firme, audiate (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), procurorii DIICOT Piteşti au făcut, marţi, cinci percheziţii - două la adrese din Bucureşti şi câte una în Constanţa, Sibiu şi Cisnădie - într-un dosar ce vizează activitatea unui grup infracţional organizat care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor unei societăţi de servicii şi investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital.

Conform sursei citate, descinderile au avut la locuinţele a cinci persoane cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani, suspectate că, începând cu anul 2008, au pus la punct o reţea specializată pe infracţiuni financiare.

Potrivit anchetatorilor, suspecţii din acest dosar ar fi folosit practici de manipulare a pieţei de capital, constând în tranzacţii sau ordine de tranzacţionare care dau semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare, menţin, prin acţiunea uneia sau, după caz, a mai multor persoane acţionând împreună, preţul mai multor instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial şi presupun procedee fictive sau alte forme de înşelăciune.

"Grupul infracţional acţiona încă din iunie 2008, autorităţile judiciare monitorizând cazul din anul 2012. Practic în linii mari, planul infracţional consta în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop", se arată în comunicatul DIICOT.

Procurorii susţin că există suspiciunea rezonabilă că unul dintre suspecţi, având calitatea de agent delegat de servicii şi investiţii financiare, în temeiul unei decizii a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) - angajat din ianuarie 2011 la respectiva societate -, a participat semnificativ la constituirea grupului infracţional organizat.

"Totodată, activitatea infracţională a membrilor grupului pe o perioadă atât de mare de timp a fost posibilă din cauza complicităţii unor persoane cu funcţii de conducere în cadrul respectivei societăţi", se precizează în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul estimat de anchetatori până în prezent în acest dosar este de aproximativ trei milioane de lei.

În urma celor cinci percheziţii, procurorii au ridicat documente, sisteme informatice, dosare privind drepturile litigioase asupra proprietăţii, aflate în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, dar care au fost descoperite la unul dintre domiciliile percheziţionate.

Şase persoane au fost ridicate şi duse la audieri la sediul DIICOT Piteşti. Cercetările continuă în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici