- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele adoptate vor fi consiliate de ONG-uri specializate pentru întâlnirea cu părinţii naturali
Persoanele adoptate vor fi consiliate şi pregătite de către asociaţii, fundaţii sau federaţii specializate pentru realizarea contactelor cu părinţii fireşti sau rudele biologice, de aceste servicii putând beneficia şi cei din urmă, măsura fiind prevăzută într-un proiect de HG elaborat de ORA.
Persoanele adoptate vor fi consiliate de ONG-uri specializate pentru întâlnirea cu părinţii naturali (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Oficiul Român pentru Adopţii (ORA) a pus vineri, în dezbatere publică, un proiect de Hotărâre a Guvernului privind activităţile ce pot fi desfăşurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopţiei interne, precum şi metodologia de autorizare a acestora.
Proiectul de act normativ vizează asigurarea unei practici unitară la nivelul organismelor private, în sensul reglementării explicite a tipurilor de activităţi pe care acestea sunt abilitate să le desfăşoare în domeniul adopţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Beneficiarii activităţilor derulate în cadrul procedurilor de adopţie internă de către organismele private pot fi copiii care au fost adoptaţi sau urmează să fie adoptaţi, adoptatorii, părinţii fireşti şi familia extinsă, dar şi comunitatea.
Organizaţiile neguvernamentale specializate pot desfăşura activităţi de informare, consiliere şi asistenţă de specialitate, acordate beneficiarilor în diferite etape ale procedurii de adopţie internă şi postadopţie.
Proiectul de act normativ reglementează şi activităţile de consiliere şi pregătire a adoptatului pentru realizarea contactelor acestuia cu părinţii fireşti şi/sau rudele biologice, precum şi a celei de consiliere şi pregătire a părinţilor fireşti şi/sau a rudelor biologice pentru realizarea contactelor cu adoptatul.
Iniţiatorii proiectului de HG precizează că această măsură a fost luată după ce, în ultima perioadă, la nivel internaţional s-a constatat o tendinţă de lărgire a dreptului de acces al adoptatului la informaţii referitoare la părinţii naturali şi rudele biologice.
"Este ştiut faptul că în mod particular, în cazul persoanelor adoptate, aspectele privind trecutul şi originile sunt de o importanţă esenţială pentru conturarea identităţii de sine şi definirea lor ca persoană. Din acest motiv, soluţia propusă prin actuala reglementare - ca organismele private autorizate să poată desfăşura acest tip de activităţi - răspunde problemelor reale identificate pe această temă de către Oficiul Roman pentru Adopţii în soluţionarea cazuisticii cu care s-a confruntat până în prezent", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.
Documentul aflat în dezbatere publică instituie şi obligaţia ca organismul privat să încheie convenţii de colaborare cu DGASPC-urile în a căror rază administrativ- teritorială urmează să îşi desfăşoare activitatea.
Proiectul de act normativ propune şi stabilirea unei structuri minime de personal (cel puţin trei specialişti, absolvenţi ai învăţământului universitar cu diplomă de licenţă - câte unul în specializările: asistenţă socială, psihologie şi drept sau ştiinţe juridice) cu care să aibă relaţii contractuale organismele private care solicită autorizaţia pentru a desfăşura activităţi în procedura adopţiei interne.
"Această condiţie nu este obligatorie pentru organismele private care vor desfăşura numai activităţi privind informarea şi promovarea adopţiei interne în comunitate, realizate prin organizarea de întâlniri, conferinţe, comunicări, campanii de mediatizare, editare de publicaţii, precum şi prin orice alte acţiuni de promovare a adopţiei interne", se arată în nota de fundamentare.
Organismele private române care solicită autorizarea în vederea desfăşurării de activităţi în domeniul adopţiei interne trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care: să fie persoane juridice române, fără scop patrimonial, care desfăşoară activităţi fără scop lucrativ, să aibă înscris în statut desfăşurarea de activităţi în domeniul adopţiei şi în domeniul protecţiei drepturilor copilului, să dispună de resursele materiale necesare pentru desfăşurarea activităţilor a căror autorizare o solicită sau să demonstreze capacitatea de a atrage resursele financiare necesare.
Organismele private care, la data intrării în vigoare a proiectului de HG, desfăşoară activităţi în domeniul adopţiei pe teritoriul României în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1442/2004 privind serviciile şi activităţile ce pot fi desfăşurate de către organismele private române în cadrul procedurii adopţiei interne, au obligaţia ca până în 7 iunie 2012 să solicite obţinerea autorizaţiei în noile condiţiile.
Actul normativ supus dezbaterii publice până în 26 februarie, ar trebui să intre în vigoare în 7 aprilie, dată de la care se va aplica şi Legea nr.233/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr.273/2004 privind regimul juridic al adopţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO