Persoanele care îngrijesc persoane vârstnice la domiciliu nu vor mai trebui acreditate

Persoanele care acordă îngrijire vârstnicilor la domiciliu ar putea face acest lucru fără să mai fie acreditate de direcţiile de muncă, solidaritate socială şi familie judeţene, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice.

Urmărește
4100 afișări
Imaginea articolului Persoanele care îngrijesc persoane vârstnice la domiciliu nu vor mai trebui acreditate

Persoanele care îngrijesc persoane vârstnice la domiciliu nu vor mai trebui acreditate (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care ar urma să fie modificată Legea nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, care a reglementat pentru prima dată în România, un nou sistem de asistenţă socială adresat persoanelor vârstnice.

În prezent, protecţia vârstnicilor se realizează prin îngrijirea temporară sau permanentă la domiciliu, îngrijirea temporară sau permanentă într-un cămin pentru persoane vârstnice sau în centre de zi, cluburi pentru vârstnici, case de îngrijire temporară, apartamente şi locuinţe sociale.

Pentru asigurarea îngrijirii la domiciliu a persoanei vârstnice aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală, legea prevede că, la nivelul consiliilor locale, poate fi angajat personal de îngrijire prin plata cu ora, fracţiuni de normă sau normă întreagă, în funcţie de perioada de îngrijire necesară.

Aceste persoane trebuie să fie acreditate de direcţiile de muncă şi protecţie socială în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

"Introducerea prevederilor referitoare la acreditarea îngrijitorilor la domiciliu pentru persoanele vârstnice a avut drept scop recunoaşterea acestora ca persoane ce pot să ofere anumite servicii de îngrijire, ajutor pentru menaj, realizarea unor proceduri de recuperare etc. destinate persoanelor vârstnice, la domiciliul acestora. Ulterior, această meserie a fost recunoscută, inclusă în Clasificrea Ocupaţiilor din România", se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul.

În acest context, MMFPS propune abrogarea alineatului (3) al articolului 13 din lege, care prevede că "Persoanele care acordă îngrijire vârstnicilor vor fi acreditate de direcţiile de muncă, solidaritate socială şi familie judeţene şi a municipiului Bucureşti potrivit metodologiei aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei".

Iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că în acest fel se va asigura "recunoaşterea mai rapidă a calităţii de îngrijitor la domiciliu al persoanei vârstnice şi, implicit posibilitatea angajării imediate în sprijinul persoanei vârstnice dependente".

Proiectul de lege, publicat marţi pe site-ul MMFPS, va fi în dezbatere publică până în 17 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici