Persoanele care primesc ajutor social beneficiază de o majorare cu 15 la sută dacă sunt angajate

Persoanele care iau ajutor social şi lucrează pe bază de contract individual de muncă, au statut de funcţionar public sau prestează o activitate realizând venituri cu caracter salarial, beneficiază de o majorare cu 15 la sută a ajutorului, prevăd normele metodologice de aplicare a Legii 416/2001.

Urmărește
528 afișări
Imaginea articolului Persoanele care primesc ajutor social beneficiază de o majorare cu 15 la sută dacă sunt angajate

Persoanele care primesc ajutor social beneficiază de o majorare cu 15 la sută dacă sunt angajate (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat stabilesc că, în cazul în care un membru al familiei sau persoana singură beneficiară de ajutor social face dovada că lucrează pe bază de contract individual de muncă, are statut de funcţionar public sau prestează o activitate realizând venituri cu caracter salarial, cuantumul ajutorului social de care beneficiază se majorează cu 15 la sută.

"Majorarea cuantumului ajutorului social se aplică o singură dată, indiferent de numărul membrilor de familie care lucrează pe bază de contract individual de muncă, care au statut de funcţionar public sau care prestează o activitate realizând venituri cu caracter salarial", se arată în document.

La stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din drepturi de asigurări sociale de stat, asigurări de şomaj, obligaţii legale de întreţinere, indemnizaţii, alocaţii şi ajutoare cu caracter permanent şi alte creanţe legale, cu excepţia burselor de studiu şi a burselor sociale, precum şi a sprijinului financiar care se acordă elevilor în cadrul Programului naţional de protecţie socială "Bani de liceu".

Cererile pentru acordarea ajutorului social se soluţionează, în cel mult 30 de zile de la data înregistrării, de către persoanele din cadrul serviciului public de asistenţă socială desemnate prin dispoziţie a primarului.

La definitivarea anchetei sociale se pot utiliza şi informaţii de la cel puţin două persoane care cunosc situaţia materială, socială şi civilă a persoanelor din gospodăria solicitantului de ajutor social, iar la efectuarea anchetei sociale pot participa şi reprezentanţi ai instituţiilor publice sau ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate acest domeniu şi care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.

În cazul în care solicitantul refuză să furnizeze informaţiile necesare pentru întocmirea anchetei sociale, se consideră că familia acestuia nu îndeplineşte condiţiile de acordare a ajutorului social.

Pentru sumele acordate ca ajutor social, una dintre persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară are obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii. Astfel, primarii sunt obligaţi să întocmească lunar un plan de acţiuni sau de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, să ţină evidenţa efectuării orelor prevăzute într-un registru, să asigure instructajul privind normele de tehnică a securităţii muncii şi să afişeze la loc vizibil planul de acţiuni sau de lucrări de interes local, lista cu beneficiarii de ajutor social precum şi cu persoanele care urmează să efectueze orele de muncă.

Numărul orelor de muncă se calculează proporţional cu cuantumul ajutorului social de care beneficiază familia sau persoana singură, cu un tarif orar corespunzător salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, raportat la durata medie lunară a timpului de muncă.

"În cazul incapacităţii temporare de muncă sau, după caz, al pierderii totale sau parţiale a capacităţii de muncă a persoanei nominalizate să efectueze acţiunile sau lucrările de interes local, obligaţia de a presta orele de muncă poate fi transferată altor persoane din familia beneficiară de ajutor social numai cu acordul primarului", se mai arată în proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

Proiectul de act normativ este în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale până în 16 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici