Persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de transport interurban gratuit

Persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judeţul în care au fost tipărite biletele de călătorie, potrivit unei hotărâri de Guvern iniţiată de Ministerul Muncii.

Urmărește
605 afișări
Imaginea articolului Persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de transport interurban gratuit

Persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de transport interurban gratuit

„Guvernul a adoptat un proiect de Hotărâre iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale care modifică şi completează Normele metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, persoanele cu handicap grav şi accentuat vor putea beneficia de servicii de transport interurban gratuit, indiferent de judeţul în care au fost au fost tipărite biletele de călătorie”, anunţă Ministerul Muncii.

Transportatorii vor putea prezenta biletele spre decontare Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul în care se află staţia de început a călătoriei, ori, în cazul în care nu există convenţie încheiată între operatorul de transport şi acesta, oricărui alt DGASPC aflat în relaţie contractuală cu operatorul, situat pe ruta călătoriei. Documentul introduce şi sancţiuni pentru operatori în cazul refuzului.

Potrivit Legii nr. 448/2006, persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant pe suport hârtie, bonuri valorice pe suport electronic sau decontare, pentru autoturismul aflat în proprietatea acestora, familiei, asistentului personal, asistentului personal profesionist sau însoţitorului, pentru cheltuielile necesare alimentării cu carburant şi/sau alimentării mijloacelor de transport electrice.

Actul normativ stabileşte cine poate emite carduri de carburant şi condiţiile în care DGASPC-urile pot încheia contracte pentru aceste carduri. Cardurile pot fi folosite la toate staţiile de carburanţi şi de alimentare pentru vehicule electrice din România, în condiţii de siguranţă.

Cardurile vor fi emise de unităţi autorizate de Ministerul Finanţelor, care poate retrage sau suspenda autorizaţia dacă nu sunt respectate legile. Dacă un operator economic are o autorizaţie valabilă, se aplică o procedură de autorizare simplificată, fiind necesară doar o notificare către Ministerul Finanţelor, fără alte formalităţi suplimentare.

Cheltuielile asigurate anual sunt în valoare de 1.500 lei pentru persoanele cu handicap grav şi 750 lei pentru cele cu handicap accentuat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici