Persoanele disponibilizate care refuză alte posturi nu vor mai primi venitul lunar de completare

Persoanele disponibilizate în urma unor concedieri colective şi care refuză nejustificat locurile de muncă alternative oferite de autorităţi sau cursurile de formare profesională nu vor mai beneficia de venitul lunar de completare.

Urmărește
8 afișări
Imaginea articolului Persoanele disponibilizate care refuză alte posturi nu vor mai primi venitul lunar de completare

Persoanele disponibilizate care refuză alte posturi nu vor mai primi venitul lunar de completare

Sistarea venitului lunar de completare va fi decisă şi în cazul persoanelor descoperite că lucrează fără forme legale, conform unei ordonanţe de urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern.

Executivul va considera ca nejustificat refuzul unei persoane disponibilizate de a accepta un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 kilometri de localitatea de domiciliu, în condiţiile în care angajatorul pune la dispoziţie condiţii de transport sau p locuinţă.

Şomerii care refuză un loc de muncă motivând că salariul este mai mic sau egal cu veniturile de completare şi cei care refuză participarea la programe de reconversie profesională organizate gratuit de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă vor pierde venitul lunar de completare.

Guvernul apreciază că aceste măsuri vor stimula interesul persoanelor disponibilizate pentru găsirea unui nou loc de muncă.

ANOFM va monitoriza beneficiarii de venituri de completare care au refuzat locuri de muncă pe motive de sănătate, dar şi ofertele zilnice de locuri de muncă. În cazul în care documentele medicale care au stat la baza refuzului unui loc de muncă sunt infirmate de comisiile de expertiză medicală, plata venitului de completare încetează.

Angajatorii care refuză angajarea unui şomer vor fi obligaţi la rândul lor să comunice ANOFM motivele deciziei în termen de trei zile, în caz contrat riscând o amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 lei.

Venitul lunar de completare este acordat persoanelor disponibilizate odată cu indemnizaţia de şomaj, fiind egal cu diferenţa dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea şi nivelul indemnizaţiei de şomaj.

Venitul de completare este acordat lunar, după expirarea perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, pe o perioadă stabilită în funcţie de vechimea în muncă a persoanelor concediate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici