Persoanele în starea cea mai gravă au întotdeauna prioritate la UPU

Persoanele în starea cea mai gravă au întotdeauna prioritate la consultaţie în Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), potrivit Protocolului naţional de triaj al pacienţilor din structurile pentru primirea urgenţelor, aprobat, duminică, de ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Persoanele în starea cea mai gravă au întotdeauna prioritate la UPU

Persoanele în starea cea mai gravă au întotdeauna prioritate la UPU

Actul stabileşte un model de triaj al cazurilor de urgenţă care se prezintă în UPU, astfel încât prioritatea consultării să revină întotdeauna persoanelor aflate în starea cea mai gravă, se arată într-un comunicat de duminică al Ministerului Sănătăţii (MS).

"Acest ordin este rezultatul activităţii de peste şase luni a Comisiei de specialitate în medicină de urgenţă şi dezastre a Ministerului Sănătătii", a declarat subsecretarul de stat Raed Arafat, citat în comunicat.

Prin acest protocol, pacienţii sunt clasificaţi după un algoritm folosit în mai multe ţări ale lumii cu sisteme similare de urgenţă. Algoritmul stabileşte modul de încadrare a fiecărui caz într-o categorie anume în momentul prezentării în urgenţă şi se foloseşte mai ales atunci când Unitatea de Primiri Urgenţe este aglomerată.

De asemenea, protocolul stabileşte timpul maxim de la sosire până la consultarea de către primul medic.

Potrivit protocolului, cazurile se pot clasifică în cinci categorii. Codul Roşu reprezintă o situaţie de gravitate maximă, care impune consultarea imediată a pacientului, Codul Galben prevede ca pacientul să fie consultat în maximum 10 minute, Codul Verde prevede consultarea în maximum 30 de minute, Codul Albastru, în maximum 60 minute, iar Codul Alb stabileşte ca pacientul să fie consultat în maximum 120 de minute.

Vezi aici graficul algoritmului de triaj

De asemenea, după ce pacientul a fost consultat de către medic, cazul urmează procedura normală în Unitatea de Primiri Urgenţe, putând fi investigat, tratat şi consultat la nevoie şi de către alţi specialişti din spital, în vederea luării deciziei de internare, externare sau transfer.

"Avem nevoie de reguli şi norme clare în spitale, numai astfel putem exclude pe viitor pericolul repetării unor cazuri precum cel de la Slatina. În acest sens, reiterez una dintre priorităţile mandatului meu, şi anume introducerea ghidurilor şi a protocoalelor terapeutice", a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, citat în comunicat.

Colegiul Medicilor din România a solicitat, duminică, Ministerului Sănătăţii, printr-un comunicat de presă, să facă o analiză a modalităţii în care sunt organizate sistemul de urgenţă şi UPU.

"Cerem Ministerului Sănătăţii să ne spună dacă este posibil ca sistemul de urgenţă să funcţioneze cu numărul de medici existent. Rugăm să ni se comunice câte cazuri sunt în 24 de ore la UPU şi câţi medici sunt, şi dacă este respectat timpul optim de muncă astfel încât să nu apară eroarea medicală", a declarat preşedintele CMR, profesorul Vasile Astărăstoae.

Citeşte şi

Colegiul Medicilor a început propria anchetă în cazul bărbatului mort la Slatina

Bărbatul mort la SJU Slatina a făcut infarct

Foaia de observaţie a pacientului mort a fost modificată înaintea controlului MS

Destituiri şi contracte de muncă desfăcute, la SJU Slatina (Video)

Trei medici, sancţionaţi după decesul pacientului plimbat între spitale

Un bolnav a murit după ce a fost pasat de la un spital la altul

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici