Persoanele persecutate din motive etnice între 1940 şi 1945 ar putea primi 200 de lei lunar

Persoanele persecutate din motive etnice de către regimurile instaurate în România de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 ar putea să primească o indemnizaţie dublată, de la 100 la 200 de lei, începând cu luna decembrie 2010, potrivit unei adoptate la Senat, deputaţii fiind for decizional.

Urmărește
98 afișări
Imaginea articolului Persoanele persecutate din motive etnice între 1940 şi 1945 ar putea primi 200 de lei lunar

Persoanele persecutate din motive etnice între 1940 şi 1945 ar putea primi 200 de lei lunar (Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Senatorii au adoptat, cu amendamente propuse de Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială, o propunere legislativă pentru modificarea ordonanţei 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Iniţiatori ai acestei propuneri legislative sunt trei deputaţi aparţinând grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Miron Ignat, Niculae Mircovici şi Aurel Vainer.

Iniţiativa, care propune modificarea ordonanţei în sensul majorării drepturilor băneşti cuvenite beneficiarilor de la 100 la 200 lei, primise iniţial un raport de respingere din partea membrilor comisiei sesizate în fond.

În decizia luată, comisia ţinuse cont de punctul de vedere al Guvernului care informase Parlamentul că majorarea indemnizaţiilor la nivelul celor acordate persoanelor persecutate din motive politice, respectiv 200 lei pentru fiecare an de persecuţie, potrivit estimărilor, în condiţiile anului 2009, ar fi determinat influenţe financiare lunare suplimentare de circa 34,95 milioane de lei, respectiv de circa 419,4 milioane de lei la nivelul unui an, reprezentând 0,06 la sută din PIB.

Plenul a decis însă retrimiterea iniţiativei legislative la Comisia pentru muncă în vederea întocmirii unui raport suplimentar.

Astfel, membrii comisiei au hotârt să modifice prevederile propuse de iniţiatori, astfel încât drepturile să fie acordate începând cu data de 1 decembrie 2010. Ei au argumentat că astfel se dă posibilitatea Guvernului să-şi stabilească toate cheltuielile suplimentare pe care le presupune aplicarea acestei iniţiative, în proiectul de buget pe anul 2010, fără însă a afecta considerabil acest buget, fiind vorba doar de o lună de aplicare.

Iniţiativa legislativă, care are caracter ordinar, urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici