- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele persecutate entic între 1940-1945 ar putea fi despăgubite
Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă, prin care acordă drepturi persoanelor persecutate din motive etnice în perioada 1940-1945, indiferent dacă la data refugierii, expulzării sau strămutării aveau domiciliul în România sau pe teritoriile româneşti vremelnic ocupate de alte state.
Persoanele persecutate entic între 1940-1945 ar putea fi despăgubite (Imagine: www.mmhtn.org)
Senatorii au adoptat, în acest sens, o iniţiativă legislativă de modificare a Ordonanţei de Guvern 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, care are ca semnatari doi deputaţi UDMR, Kerekes Karoly şi Mate Andras Levente.
Potrivit iniţiativei legislative, de indemnizaţiile prevăzute de ordonanţă vor beneficia persoanele care au suferit persecuţii indiferent dacă localitatea în care au fost refugiaţi, expulzaţi sau strămutaţi se afla sub jurisdicţie românească ori sub administaţia altor state.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ordonanţa menţionează ca fiind considerate persecuţii deportarea în ghetouri sau lagăre de concentrare în străinătate, privarea de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, refugierea, expulzarea sau strămutarea în altă localitate.
În categoria persoanelor care beneficiază de prevederile ordonanţei intră cei care au făcut parte din detaşamente de muncă forţată, au fost evacuaţi din locuinţele pe care le deţineau, cei care au fost supravieţuitori ai trenului morţii, ori este soţul supravieţuitor al unei persoane executate sau asasinate din motive etnice.
Iniţiativa legislativă, care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, are caracter ordinar şi a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO