- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.05.2014, 16:12)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Persoanele sănătoase, consultate privind riscul de cancer şi boli cardiovasculare şi mintale - proiect
Medicii de familie vor consulta şi persoanele sănătoase, pentru a evalua riscul de cancer şi boli cardiovasculare şi metabolice, precum şi sănătatea mintală şi cea a reproducerii, potrivit unui proiect privind Normele metodologice pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru.
Urmărește
521 afișări
Persoanele sănătoase, consultate privind riscul de cancer şi boli cardiovasculare şi mintale-proiect (Imagine: Shutterstock)
Proiectul de ordin pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2014 a Hotărârii de Guvern nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 - 2015 a fost emis de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi ar urma să intre în vigoare la 1 iunie 2014.
În acest document, un capitol aparte este dedicat serviciilor preventive pentru adulţii asimptomatici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
"Consultaţia de evaluare a riscului individual la adultul asimptomatic are ca scop identificarea şi intervenţia asupra riscurilor modificabile asociate afecţiunilor cu pondere importanta asupra poverii îmbolnăvirilor: boli cardiovasculare şi metabolice, cancer, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii. Evaluarea complexă a riscului individual în funcţie de vârsta/sex se realizează prin consultaţie şi investigaţii specifice consemnate în riscogramă, adulţilor cu vârsta între între 18 şi 39 ani", se arată în proiect.
Riscograma va cuprinde: evaluarea stilului de viaţă, calcularea riscului cardiovascular (RCV) şi a celui oncologic, dar şi cel privind sănătatea mintală, aici fiind luat în calcul consumul de alcool, riscul de depresie. De asemenea, va fi evaluat riscul legat de sănătatea reproducerii.
Pentru evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă), medicul va consemna statusul curent al unei persoane privind fumatul (număr de pachete de ţigări/an), consumul problematic de alcool (chestionar standardizat), activitatea fizică şi dieta.
Evaluarea Riscului Cardiovascular (RCV) constă în utilizarea unor diagrame Score (European HeartScore). Odată încadraţi într-o categorie de risc cardiovascular, pacienţii vor fi incluşi într-un program ce ar urma să le schimbe stilul de viaţă, individualizat în funcţie de mărimea riscului stabilit. Totodată, ei vor fi incluşi în sistemul de monitorizare activă a pacienţilor cu risc cardiovascular înalt.
În riscogramă vor fi consemnate valoarea tensiunii arteriale, istoricul familial de deces prematur prin boală cardiovasculară sau boli familiale ale metabolismului lipidic, colesterolul total şi glicemia, pentru persoane care prezintă tensiunea arterială.
"Sunt exceptate de la evaluarea riscului cardiovascular persoanele cu boala cardiovasculară deja cunoscută, diabet zaharat tip 2 sau tip 1 cu microalbuminurie, boală cronică renală sau nivele deja cunoscute foarte înalte ale factorilor individuali de risc (HTA, displipidemie). Aceste persoane au deja un risc crescut de boală cardiovasculară şi necesită managementul integrat al tuturor factorilor de risc în cadrul consultaţiilor de monitorizare activă adresate bolilor cronice prioritare", se mai arată în proiect.
Pentru evaluarea riscului oncologic, medicii vor consemna antecedentele personale al persoanei respective, dar şi cele ale rudelor de gradul I prin filiaţie directă, expunerea profesională particulară - azbest, aniline (substanţe chimice folosite în industrie) etc. - şi stilul de viaţă. În cazul în care vor fi sesizare riscuri, persoanele în cauză vor fi incluse în programul de monitorizate de specialitate (risc înalt de cancer mamar, colorectal, ovarian etc).
La evaluarea riscurilor legate de sănătatea mintală, vor fi analizate antecedente personale şi de adicţie la rudele de gradul I prin filiaţie directă, precum şi comportamentul privind consumul de alcool. Astfel, persoanele evaluate vor trebui să completeze un chestionar standardizat cu trei întrebări, pentru depistarea eventualului "consum problematic de alcool". Chestionarul cuprinde următoarele întrebări: Cât de des consumaţi o băutură conţinând alcool? Câte băuturi standard consumaţi într-o zi obişnuită, atunci când beţi? Cât de des beţi şase sau mai multe băuturi alcoolice standard la o singură ocazie?
Medicii de familie vor avea şi obligaţia de a identifica persoanele cu risc înalt de depresie, utilizând un alt chestionar standardizat, cu două întrebări: V-aţi pierdut interesul sau plăcerea pentru activităţile obişnuite în ultima lună ? V-aţi simţit trist, demoralizat sau neajutorat în ultima lună? Răspunsul afirmativ la ambele întrebări indică un risc înalt de depresie şi impune trimiterea la consultaţii de specialitate de psihiatrie.
În ceea ce priveşte riscurile legate de sănătatea reproducerii, obiectivele principale sunt planificarea sarcinilor dorite la femeile de vârstă fertilă (18 - 39 de ani), evitarea sarcinilor nedorite la femeile de vârstă fertilă şi prevenirea bolilor cu transmitere sexuală la populaţia cu risc înalt.
Executivul a aprobat în 13 mai, prin hotărâre de guvern, pachetele de servicii medicale, de bază şi minimal, şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2014-2015.
Citește pe alephnews.ro: Cheltuielile pentru încoronare regelui Charles au fost dezvăluite. Cât plătește Marea Britanie pentru monarhie
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:36
Peste 70.000 de români din diaspora au votat în primul tur al alegerilor prezidenţiale
-
astăzi, 12:34