Persoanele trimise în judecată în cazul laboratoarelor de droguri din Cluj şi Sălaj rămân în arest

Cele şase persoane trimise în judecată de procurorii DIICOT Cluj în cazul celor două laboratoare de droguri găsite în judeţele Cluj şi Sălaj rămân în arest, după ce Curtea de Apel Cluj a respins recursurile acestora împotriva menţinerii măsurii arestării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
57 afișări

Curtea de Apel Cluj a judecat, luni, recursul înaintat de Georgeta Szekely, George Mihai Szekely, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu, Alexandra Adina Lazăr şi Paul Fabian Alba împotriva unei sentinţe a Tribunalului Cluj, care, în 19 ianuarie, a menţinut starea de arest în cazul lor.

Cele şase persoane au cerut să fie eliberate din închisoare.

George Szekely, tânărul acuzat că, alături de mama sa, a pus la punct o reţea de producere şi distribuţie a drogurilor, a declarat, luni, în faţa judecătorilor, că dorea să îşi dezvolte o cariera în domeniu şi chiar spera să obţină fonduri europene pentru a-şi dezvolta afacerea.

George Szekely a descris judecătorilor modul în care mergea afacerea şi a susţinut că avea grijă de consumatori.

"Înainte de a produce aceste substanţe am făcut cercetări şi am constatat că nu se înregistrase niciun deces din cauza acestora. Produsul pe care îl produceam eu conţinea o substanţă activă mai mică decât cea care era deja pe piaţă, nu din zgârcenie, ci pentru ca nu doream ca persoanele care consumau produsele mele să ajungă la spital", a explicat Szekely.

Szekely a afirmat că, ocazional cerea un feedback din partea clienţilor săi şi a mai spus că toate instrumentele găsite de procurorii DIICOT erau destinate cercetării.

Avocatul lui Szekely a spus că tânărul încerca să descopere substanţe noi care să fie mai puţin nocive şi care să fie legale.

"Toţi banii obţinuţi au fost investiţi în acea activitate, care urma să devină o carieră. Vroiam chiar să aduc fonduri europene pentru a dezvolta afacerea şi pe alte planuri", a spus Szekely.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj au respins recursurile celor şase persoane, astfel că acestea vor fi judecate în stare de arest.

Decizia Curţii de Apel Cluj este definitivă.

Şase persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Cluj, în cazul celor două laboratoare de droguri găsite de poliţişti, în octombrie anul trecut, în judeţele Cluj şi Sălaj.

Conform procurorilor DIICOT Cluj, Georgeta Szekely, George Mihai Szekely, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu, Alexandra Adina Lazăr şi Paul Fabian Alba au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc pentru consum propriu, fără drept.

Cei şase au fost trimişi în judecată în stare de arest.

Dosarul este judecat de Tribunalul Cluj.

Două laboratoare clandestine de producere a drogurilor, în valoare de peste 500.000 de euro, şi zece kilograme de droguri de risc şi mare risc au fost găsite de poliţişti, în octombrie 2010, în judeţele Cluj şi Zalău.

În acest caz au fost arestate, iniţial, patru persoane, fiind emis şi un mandat de arestare în lipsă. Ulterior, tânărul pe numele căruia fusese emis mandatul în lipsă, George Mihai Szekely, considerat şeful reţelei, a fost prins de poliţişti la intrarea în ţară prin Vama Giurgiu. El venea din Bulgaria, unde se ascunsese o perioadă.

Poliţiştii au stabilit că primul laborator a fost înfiinţat de Georgeta Szekely, de 54 de ani, şi George Mihai Szekely, de 23 de ani, în diferite spaţii aparţinând familiei, folosind ustensile casnice pentru prepararea drogurilor, se arăta într-un comunicat de presă din 26 octombrie al Poliţiei Române.

Aceştia obţineau substanţele din România sau le importau din China şi Bulgaria, după care le prelucrau pentru a obţine droguri.

În urmă cu peste un an, cei doi au început să angajeze persoane, în special tineri cu studii în domeniul chimiei sau persoane necalificate, care să-i ajute în prepararea drogurilor. În cursul anului 2010, aceştia au cumpărat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum şi aparatură şi ustensile de laborator (aparatură pentru pastilat, malaxoare, cântare profesionale, încălzitoare, depresurizatoare, aparate pentru măsurarea presiunii) şi sticlărie de laborator.

Drogurile şi substanţele erau distribuite în ţară sau străinătate (Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria, Ungaria), sumele obţinute fiind de ordinul sutelor de mii de euro.

Numai aparatura de laborator şi două dintre imobilele cumpărate depăşesc suma de 500.000 de euro. Totodată, Georgeta Szekely a cumpărat maşini de lux sau pentru transport marfă, stabilindu-se faptul că în unele situaţii aceasta a primit inclusiv autoturisme în schimbul drogurilor.

Din cercetările făcute a reieşit că cei doi erau sprijiniţi în activitatea infracţională de Daniel Ciupe, de 23 de ani, Adrian Dan Mocanu, de 24 de ani, Alexandra Adina Lazăr, de 23 de ani, Paul Fabian Alba, de 21 de ani, care vindeau drogurile în judeţele Sălaj şi Cluj. De asemenea, drogurile erau vândute prin intermediul altor persoane şi în Constanţa, Timişoara, Braşov, Bucureşti şi Iaşi.

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj-Napoca, sub supravegherea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, în perioada 29 septembrie - 21 octombrie, ofiţerii au descins în mai multe zone din judeţele Cluj şi Sălaj, unde au făcut cinci percheziţii domiciliare la imobilele deţinute sau folosite de către George Mihai Szekely şi Georgeta Szekely.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite două laboratoare care funcţionau cu ajutorul unor utilaje performante, comandate de către o parte dintre membrii reţelei din străinătate şi care asigurau producerea unor cantităţi mari de droguri. Aparatura permitea ca un număr mic de persoane să participe la procesul tehnologic.

În incinta laboratoarelor au fost descoperite cantităţi importante de substanţe chimice active, odorizanţi şi plante, fiind găsit inclusiv un utilaj de producere a comprimatelor cu pansoane cu diferite logo-uri, precum şi cantităţi mari de substanţe chimice.

Poliţiştii antidrog au ridicat aproape două kilograme de salvie, peste 300 de grame de fragmente vegetale cu JWH 018, peste 5,5 kilograme de fragmente vegetale cu JWH 073 şi JWH 250, precum şi trei kilograme de substanţă pură JWH 018, toate fiind droguri de risc şi mare risc.

De asemenea, s-au descoperit grămezi de cenuşă despre care s-a stabilit că proveneau din arderea unor cantităţi de materie vegetală, ustensile şi produse chimice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici