Pesta porcină a ajuns în Dâmboviţa. Virusul, descoperit într-o gospodărie în care au murit doi porci/ ZONĂ de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni, judeţul Dâmboviţa, arată un comunicat transmis duminică de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară - ANSVSA.

Urmărește
6914 afișări
Imaginea articolului Pesta porcină a ajuns în Dâmboviţa. Virusul, descoperit într-o gospodărie în care au murit doi porci/ ZONĂ de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului

Pesta porcină a mai ajuns într-un judeţ. Virusul, descoperit într-o gospodărie în care au murit doi porci

„Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli. S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului”, menţionează ANSVSA.

„Până la acest moment, nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial de pe raza judeţului”, precizează instituţia.

Directorul DSVSA Dâmboviţa, Sandu Tolea, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că autorităţile au fost alertate de un bărbat din localitatea Lucieni, care a anunţat că doi porci din gospodăria sa au murit.

„S-a confirmat într-o curte, într-o gospodărie în localitatea Lucieni. S-a confirmat pestă porcină africană, cu buletin de analiză pozitiv, după ce au fost luate probe”, a spus directorul DSVSA Dâmboviţa.

Potrivit acestuia, în gospodărie erau trei porci, din care doi au murit, iar unul va fi eutanasiat. „Urmează să luăm o decizie, să vedem ce măsuri luăm în localitatea respectivă”, a adăugat Sandu Tolea.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

„Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA judeţene sau autorităţilor locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie”, atenţionează Autoritatea centrală.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic”, mai arată ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici