- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Pesta porcină a fost adusă de porcii mistreţi din Ucraina, iar românii au răspândit-o în sud-estul tării. Oamenii de la filtre lucrau doar opt ore pe zi | VIDEO
12 milioane de euro a plătit până în prezent statul român drept despăgubiri pentru porcii sacrificaţi din cauza epidemiei de pestă porcină africană. Adus de mistreţi din Ucraina, virusul s-a răspândit fără nici o barieră serioasă în judeţul Tulcea, fără să ţină cont de programul de opt ore al oamenilor care lucrau la filtrele de pe şoselele din zonele afectate. Gândul prezintă un nou episod dintr-o investigaţie jurnalistică despre efectele delăsării şi inconştienţei autorităţilor, care vor lăsa românii fără porc în gospodărie.
Că să înţelegem cum a cuprins virusul pestei porcine africane (PPA) să cuprindă o jumătate de ţară, ne-am dus la sursă, în judeţul Tulcea. Şi oricât s-ar gândi românul la cauzele ”oculte” ale epidemiei, când ajungi la faţa locului, înţelegi că inconştienţa, nepăsarea sau delăsarea autorităţilor nu mai au nevoie de intervenţii ”din afară”.
Avertismente au fost. SRI informa încă din 2016 despre riscul apariţiei unei epidemii de PPA. Premierul, guvernul şi ANSVSA au fost atenţionaţi. În iulie 2017, un prim focar a apărut într-o gospodărie de la marginea oraşului Satu Mare, unde se bănuieşte că virusul a fost adus prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Porcii au fost imediat sacrificaţi şi incineraţi, iar ANSVSA a informat structurile abilitate din ţară, Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor despre focar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
În septembrie 2017, autorităţile au primit de la Comisia Europeană raportul unui audit efectuat in perioada 25 ianuarie - 2 februarie în România. Conculziile erau îngrijorătoare: măsurile de prevenire în gospodăriile oamenilor nu erau aplicate decât DUPĂ confirmarea apariţiei virusului, iar ineficienţa programului de supraveghere pasivă a mistreţilor risca să întârzie depistarea acestuia. Nivelul redus de biosecuritate al numeroaselor exploataţii nonprofesionale era considerat cel mai vulnerabil punct de introducere a infecţiei la porcii domestici.
Citiţi continuarea aici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO