Pesta porcină a scos din buzunarul fiecărui român cel puţin 50 de euro. Ce spune Asociaţia producătorilor de carne de porc
Uciderea a peste 650.000 de porci din pestei porcine a antrenat despăgubiri de peste 100 de milioane de euro, adică cel puţin 50 de euro plătiţi din buzunarul fiecărui român, arată Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România, care salută un proiect de ordin al MADR privind exploataţiile.
Pesta porcină a scos din buzunarul fiecărui român cel puţin 50 de euro. Ce spune Asociaţia producătorilor de carne de porc
Din această sumă fiecare român ar fi putut să pună pe masă cel puţin 20 de kg de carne de porc, apreciază asociaţia.
„Această situaţie trebuie să-şi găsească un sfârşit, iar sfârşitul nu poate veni decât dacă – prin reglementări legale de tipul acestui ordin binevenit – Pesta Porcină Africană va fi oprită!”, spune APCPR.
MADR a publicat proiectul de Ordin nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine. Asociaţia spune că în forma actuală de pe site-ul MADR , proiectul vine să clarifice viitorul creşterii porcilor în România şi să sprijine preponderent sectorul tradiţional, sector care se află sub ameninţarea dispariţiei, prin ignoranţă şi indiferenţa generală faţă de primejdia contaminării cu Pesta Porcină Africană (PPA), tot mai extinsă în spaţiul rural. Acest proiect de ordin nu stabileşte norme de biosecuritate, dar constituie baza de pornire pentru definirea acestora de către autorităţile sanitare veterinare, norme care pot face diferenţa între o dezvoltare durabilă a sectorului de creşterea porcinelor din România sau prăbuşirea iminentă a acestuia, cu toate consecinţele sale – sociale şi economice -, indiferent de tipul de fermă, mai spune asociaţia crescătorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Se impune, ca măsură de urgenţă, adaptarea legislaţiei de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) cu privire la condiţiile de biosecuritate în cele două tipuri de exploataţii de porcine, pentru reglementarea corectă şi transparentă a tuturor categoriilor de crescători de porci din România şi salvarea producţiei de carne de porc autohtonă.
Este de datoria autorităţilor centrale şi locale să reglementeze, să informeze şi să sprijine producătorii locali să dezvolte creşterea tradiţională a porcilor, fără riscul de a-şi pierde investiţiile prin contaminarea cu PPA, ceea ce înseamnă uciderea porcilor şi închiderea fermelor indiferent de dimensiunea acestora. Proiectul de Ordin nu are nici un fel de interdicţii de creştere a porcilor, sau de a deţine animale de reproducţie, aşa cum speculează diferite canale media sau persoane publice care, se pare , sunt interesate mai degrabă de dispariţia porcului românesc şi nu de continuarea unei tradiţii care presupune o abordare realistă a legislaţiei, corespunzătoare noii clasificări. Ordinul aplică recomandări vechi şi repetate ale experţilor Comisiei Europene şi DG SANTE comunicate în urma misiunilor de audit efectuate în perioada 2017-2020 şi reprezintă un prim pas esenţial în strategia actuală a MADR de salvare şi relansare a sectorului de creştere a suinelor în România, aşa cum a prevăzut în programul de Guvernare pe care şi l-a asumat, într-un context epidemiologic catastrofal, impus de răspândirea virusului Pestei Porcine Africane pe întreg teritoriul ţării.
Toţi crescătorii de porci din România – cu exploataţii mici sau mari – au fost afectaţi încă din 2017 de evoluţia continuă şi agresivă a virusului PPA, care a determinat pierderi de peste 600 milioane de euro doar în exploataţiile profesionale, închiderea/lichidarea numai în ianuarie 2021 a unui număr de 45 de exploataţii de creştere a porcilor din toate categoriile, scăderea capacităţii de producţie la nivel naţional şi a numărului de animale destinate consumului intern de la 75% în 2016 la doar 25% în 2020, ceea ce afectează securitatea alimentară a României pe termen mediu şi lung.
APCPR susţine creşterea porcinelor în sistem tradiţional, în mici exploataţii, pentru consum familial sau pentru comercializare, însă cu respectarea normelor minime de biosecuritate, condiţie obligatorie pentru a evita contaminarea cu PPA şi diseminarea virusului în întreaga comunitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO