Peste 1.000 de şomeri din sud vestul ţării şi sudul Munteniei vor fi formaţi profesional
Peste 1.000 de şomeri din sud-vestul ţării şi sudul Munteniei vor participa la programe de formare profesională, în cadrul unui proiect european implementat de "Cartel Alfa", care îşi propune să găsească locuri de muncă pentru un sfert dintre şomeri în şase luni de la finalizarea formării.
Peste 1.000 de şomeri din sud vestul ţării şi sudul Munteniei vor fi formaţi profesional (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 - "Investeşte în oameni!" şi îşi propune "să faciliteze integrarea pe piaţa muncii şi în viaţa activă a 1.050 de şomeri, şomeri tineri, şomeri de lungă durată şi şomeri peste 45 de ani din regiunile Sud-Muntenia şi Sud-Vest, în următorii trei ani", a declarat joi, la lansare, managerul de proiect, vicepreşedintele "Cartel Alfa"Romulus Niţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Persoanele fără loc de muncă vor putea beneficia de programe de calificare şi recalificare selectate în funcţie de evoluţia pieţei muncii din regiunile vizate, în cadrul proiectului "Dezvoltarea abilităţilor profesionale pentru reintegrarea şomerilor în viaţa activă în regiunile Sud Muntenia şi Sud-Vest".
Pe lângă formare profesională de bază, 238 de persoane din grupul ţintă vor beneficia şi de instruire specifică privind iniţierea în utilizarea instrumentelor informatice.
Pe parcursul celor trei ani de implementare a proiectului vor fi realizate trei studii privind identificarea nevoilor de formare din regiunile vizate. În funcţie de nevoile identificate vor fi organizate 92 de programe de formare profesională, obiectivul fiind ca 25 la sută dintre şomerii certificaţi în cadrul programelor de formare profesională să-şi găsească un loc de muncă în următoarele şase luni după încheierea cursului, a spus Romulus Niţă.
Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a declarat, joi, la conferinţa de lansare a proiectului, că ANOFM va pune la dispoziţia partenerilor baza de date cu privire la şomerii din zonele vizate de proiect, iar într-o a doua etapă va oferi consiliere, informare şi formare profesională în cele trei centre din Vâlcea, Călăraş şi Turnu Măgurele.
"Cele trei centre sunt autorizate pe unele meserii depăşite în prezent, meserii care nu mai sunt căutate. Le vom autoriza şi pe alte specialităţi, care sunt cerute pe piaţa muncii. Scopul este să le punem la dispoziţie, celor care nu au un loc de muncă, foarte multe meserii pentru a putea face singuri alegerea cea mai potrivită", a spus Bian.
Cursurile de calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare se vor axa pe meseriile identificate în studiile de analiza a cererilor de meserii de pe piaţa muncii. Cursurile se vor desfăşura în oraşele Râmnicu Vâlcea, Călăraşi şi Turnu Măgurele. Accesul la cursurile de calificare, recalificare, perfecţionare şi specializare este gratuit datorită cofinanţării oferite de Fondul Social European.
În cadrul proiectului va fi dezvoltat portalul de diseminare a informaţiilor (www.calificare-someri.ro), care va reprezenta un mijloc important de comunicare între persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă şi potenţialii angajatori din mediul public şi privat. Portalul va prezenta informaţii despre şomeri (CV-uri, competenţe, cursuri, activităţi desfăşurate până în momentul angajării), dar şi locurile de muncă disponibile din regiunile vizate.
Astfel, şomerii implicaţi în proiect vor putea să aplice pentru posturile vacante, iar angajatorii vor putea selecta dintr-o bază de date extinsă. Portalul va găzdui de asemenea secţiuni dedicate informaţiilor generale despre piaţa muncii şi un forum unde cei interesaţi vor putea obţine răspunsuri la întrebări legate de orientarea profesională.
Proiectul care pe termen lung va genera creşterea gradului de ocupare a grupului ţintă şi reducerea şomajului de lungă durată este complementar cu Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Strategia pentru formare profesională continuă.
Confederaţia "Cartel Alfa", în calitate de solicitant, are ca parteneri centrele regionale de Formare Profesională a Adulţilor Vâlcea, Călăraşi şi Teleorman, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi SIVECO Romania, proiectul, cu o perioadă de implementare de 36 de luni şi cu o valoare totală de 13.506.130 de lei, fiind demarat la 1 iunie 2010.
Bian a precizat că în 2009 aproximativ 62 la sută dintre persoanele care au participat la programe de formare profesională şi-au găsit un loc de muncă, iar în 2010 această rată este în creştere.
În luna iunie a anului 2009, numărul total de şomeri înregistrat la ANOFM era de 548.930 de persoane şi a crescut cu 22.127 de persoane faţă de luna anterioară, fiind 19% şomeri sub 19 ani, 32% între 25 şi 40 de ani, 25% între 40 şi 49 de ani, 15% între 50 şi 55 de ani, 8% peste 55 de ani. Rata medie a şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 6%. Pe fondul crizei economice, numărul total al şomerilor a crescut din luna ianuarie 2009 până în luna iunie 2009 cu 20%.
Tinerii şi persoanele în vârstă de peste 45 de ani sunt categoriile cele mai afectate de şomajul de lungă durată, ceea ce înseamnă că aceste persoane au cele mai mari dificultăţi în a se reintegra pe piaţa muncii şi au nevoie de sprijin pentru a surmonta aceste piedici.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO