- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (28.11.2013, 15:59)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 10.500 de consumatori problematici de droguri în Capitală, 55 la sută dintre ei iau heroină
Peste 10.500 de consumatori problematici de droguri sunt în Capitală, dintre care 55 la sută iau heroină, 43,6 la sută consumă substanţe noi cu proprietăţi psihoactive şi amfetamine, iar 1,3 la sută cocaină, potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor în România, prezentat joi.
Urmărește
93 afișări
Peste 10.500 de consumatori problematici de droguri în Capitală, 55 la sută dintre ei iau heroină (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Din documentul prezentat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) rezultă că numărul consumatorilor problematici de droguri, adică acele persoane care consumă droguri pe cale injectabilă, opiacee, cocaină sau amfetamine timp îndelungat sau în mod regulat, este în scădere, fiind cel mai mic număr estimat în perioada 2007 - 2012.
"97 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile declarau, în 2007, heroina ca principal drog de consum, în timp ce în 2012 majoritatea au menţionat substanţele comercializate sub denumirea de droguri legale sau etnobotanice, SNPP (49,6 la sută), heroina fiind declarată ca drog principal de 40,5 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile. (...) La ultima injectare, 19,3 la sută dintre consumatorii de droguri injectabile au declarat utilizarea de seringi nesterile, iar 20,1 la sută au declarat că altcineva a mai folosit seringa folosită de ei", se arată în raportul citat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
În document se menţionează că anul trecut au primit asistenţă pentru consum de substanţe psihoactive 3.788 de persoane.
"Faţă de anul anterior, se înregistrează o creştere cu 5,6 la sută a numărului de persoane asistate, datorată creşterii cazurilor incidente (cu 7,5 la sută a celor pentru droguri ilicite şi SNPP şi cu 9,4 la sută a celor pentru alcool şi tutun). În funcţie de tipul de asistenţă, pentru consum de droguri ilicite şi SNPP se înregistrează o scădere a cazurilor care au primit asistenţă în regim ambulatoriu şi creşterea celor care au primit asistenţă în regim de detenţie şi a cazurilor incidente care au primit asistenţă în regim de internare", se mai arată în raport.
În regim de internare şi ambulatoriu au solicitat asistenţă pentru consum de droguri ilicite şi SNPP 1.884 de persoane, cele mai multe admiteri fiind în rândul celor spitalizate. Comparativ cu anul 2011, în 2012 a fost înregistrată o creştere cu 3,2 la sută a numărului de persoane care au primit asistenţă. Pentru cazurile care au fost admise la tratament anterior anului de raportare există, faţă de 2011, o scădere cu 8,7 la sută.
Din documentul citat rezultă că principalele tipuri de substanţe pentru care s-a solicitat asistenţă sunt heroina, SNPP, hipnoticele şi sedativele, precum şi canabisul, iar o treime dintre beneficiari au declarat policonsum sau consumul unui drog secundar.
"Dacă în 2011, pentru prima dată în ultimii 10 ani, proporţia cazurilor admise la tratament pentru consum de opiacee înregistra cea de-a doua valoare din numărul total de cazuri, SNPP reprezentând drogul principal pentru care consumatorii au solicitat asistenţă, în 2012 se revine la situaţia din 2010 şi SNPP înregistrează cel de-al doilea procent din numărul total de cazuri, iar opiaceele se situează din nou pe primul loc, dar se menţine tendinţa de creştere pentru hipnotice şi sedative şi pentru canabis, şi de scădere pentru stimulante şi halucinogene", se mai arată în raport.
Cel mai extins este consumul de canabis, dar cel mai problematic, ca număr de cazuri pe judeţe, rămâne consumul de SNPP.
Zona Bucureşti - Ilfov înregistrează cel mai mare consum de opiacee şi SNPP, iar cele mai multe solicitări pentru hipnotice şi sedative continuă să se înregistreze în Iaşi şi Cluj, au precizat autorii raportului.
"Creşte numărul de judeţe unde se înregistrează admiteri la tratament pentru mai multe tipuri de droguri, iar zonele cu cel mai mare risc se conturează în jurul marilor centre universitare sau în zonele de graniţă", se mai arată în raport.
Autorii raportului susţin că decalajul între debutul de consum şi solicitarea de asistenţă variază între cinci şi zece ani. Ca tendinţă pentru vârsta de debut, în continuare grupele de vârstă cu cele mai mari valori sunt 15-19 ani, respectiv 20-24 de ani. De asemenea, s-a constatat o tendinţă de schimbare a predominanţei debutului de consum între 15-24 de ani, cu o creştere a debutului precoce şi cel la vârste mai mari (25-39 de ani).
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe