Peste 100.000 de sindicalişti FSLI vor să dea Ministerul Educaţiei în judecată

Peste 100.000 de sindicalişti ai Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), reprezentând în special cadre didactice de predare, cei mai mulţi din Suceava, vor să dea Ministerul Educaţiei în judecată, pentru că le-a fost redusă indemnizaţia de concediu cu 25 la sută.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului Peste 100.000 de sindicalişti FSLI vor să dea Ministerul Educaţiei în judecată

Peste 100.000 de sindicalişti FSLI vor să dea Ministerul Educaţiei în judecată (Imagine: Mediafax Foto)

Modelul cererii de chemare în judecată va fi stabilit în şedinţa Departamentului Juridic al FSLI, organizat în 7-8 septembrie, în Bucureşti. Juriştii urmează să pună la punct, în aceeaşi şedinţă, şi procedura prin care va fi deschis procesul privind reorganizarea caselor corpului didactic, palatelor copiilor şi cluburilor sportive din întreaga ţară, se arată într-un comunicat de vineri al FSLI.

Noile organigrame din aceste instituţii, stabilite în baza ordinului Ministerului Educaţiei, au lăsat fără locuri de muncă angajaţi precum şoferi, secretare, femei de serviciu, fochişti sau portari.

Cei mai mulţi membri FSLI care vor fi reprezentaţi în instanţă, după ce indemnizaţia de concediu a fost redusă cu 25 la sută, sunt din Bucureşti (9.500) şi judeţele Suceava (9.911), Bacău (8.000), Argeş (7.500), Prahova (7.000), Maramureş (6.500), Dâmboviţa (6.000) şi Alba (5.100).

În judeţele Buzău, Constanţa, Dolj sunt câte 5.000 de angajaţi din educaţie care vor să dea Ministerul Educaţiei în judecată, din Vrancea sunt 4.500, din Covasna - 4.300, din Călăraşi - 4.000, din Sălaj - 3.800, din Mehedinţi - 3.600, din Gorj - 3.500, din Botoşani - 3.100, din Vâlcea şi Harghita - câte 3.000, din Ialomiţa - 2.500, din Ilfov - 2.000, din Giurgiu -1.542, din Galaţi - 1.200, din Sibiu -850, din Teleorman - 600, din Olt - 402, din Caraş-Severin - 350 şi din Arad - 200.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ dezaproba din 7 iulie decizia guvernanţilor de a reduce cu 25 la sută indemnizaţiile de concediu ale personalului din învăţământ, considerând că este un alt abuz, prin nerespectarea prevederilor legislaţiei în vigoare, respectiv a Codului Muncii.

"Afirmăm, de asemenea, că prevederile Legii nr. 118/2010 nu pot fi aplicate retroactiv, în condiţiile în care indemnizaţiile de concediu ale personalului din învăţământ trebuie calculate şi plătite înainte de plecarea în concediu", arătau reprezentanţii FSLI.

Şi Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a solicitat Guvernului să elibereze fondurile necesare plăţii concediului de odihnă pentru angajaţii din învăţământ şi să intervină pentru a stopa abuzurile din această perioadă ale autorităţilor locale.

FEN preciza că primeşte în fiecare zi sute de plângeri ale membrilor de sindicat, prin care se semnalează că nu primesc indemnizaţiile de concediu.

Legile austerităţii, care vizează reducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor şi recalcularea unor categorii de pensii, au fost publicate, la începutul lunii iulie, în Monitorul Oficial, în variantele adoptate de Parlament, după decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea unor articole.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici