- Home
- Social
- CONSTANŢA, (03.08.2017, 11:38)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 100 de delfini au EŞUAT pe litoralul românesc în acest an. Un ONG decretează zi de doliu pe 5 august
Peste 100 de delfini au eşuat în acest an, astfel că ONG Mare Nostrum decretează zi de doliu pe 5 august, Ziua Delfinului. De asemenea, ONG-ul relansează campania ”Adoptă un delfin”, încercând astfel să salveze cetacee, în condiţiile în care, spune organizaţia, autorităţile nu se implică deloc.
Urmărește
3193 afișări
Peste 100 de delfini au eşuat în acest an; un ONG decretează zi de doliu pe 5 august
De Ziua Delfinului, pe 5 august, ONG Mare Nostrum a decretat zi de doliu, motivul reprezentându-l situaţia gravă înregistrată în acest an privind numărul ridicat de delfini eşuaţi, până în prezent fiind înregistrate 119 cazuri.
Potrivit Mare Nostrum, de la începutul anului şi până în prezent, echipa de specialişti a organizaţiei s-a deplasat la 119 sesizări, toate fiind cazuri de delfini eşuaţi.
”O situaţie similară a fost înregistrată în 2012, când 177 de delfini au eşuat din cauza plaselor pescăreşti, pe toată durata anului. Din acest motiv, pentru a trage un semnal de alarmă privind situaţia dramatică a cetaceelor din Marea Neagră, Mare Nostrum pune doliu pe o zi care ar fi trebuit să fie de celebrare a cetaceelor, nu de informare asupra faptului că ajung pe cale de dispariţie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ONG Mare Nostrum.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Reprezentanţii organizaţiei susţin că au atras atenţia asupra acestei probleme reale de mai mulţi ani, fără a avea însă ecouri în rândul instituţiilor direct implicate în problemă.
”Practic, delfinii eşuează an de an, reprezentând o imagine dezolantă pentru turiştii aflaţi în vacanţă pe litoral. În ciuda eforturilor de conştientizare pe care le-am făcut, în rândul pescarilor şi al instituţiilor direct implicate, interesul a rămas la fel de scăzut, nefiind aplicat un plan de măsuri pentru a reduce numărul delfinilor eşuaţi. Această situaţie ne arată practic implicarea redusă a autorităţilor în a ne asigura un mediu curat”, arată în comunicat Mihaela Cândea Mirea, director executiv al ONG Mare Nostrum.
În încercarea de a limita numărul delfinilor eşuaţi, ONG Mare Nostrum a trimis nenumărate sesizări către organele abilitate pentru a afla răspunsuri legate de situaţia pescuitului în condiţii de prohibiţie la calcan, precum şi diverse solicitări legate de amenzile şi sesizările primite aplicate în acest context.
Potrivit surselor citate, doar Poliţia de Frontieră a transmis un răspuns, iar ANPA - principala instituţiei care reglementează activitatea de pescuit - nu a formulat un răspuns, ”cu toate că solicitările erau perfect legitime, în conformitate cu prevederile legislative”.
”Nu ne-am dori să spunem asta, dar suntem chiar singuri în lupta pentru conservarea delfinilor. Noi şi cei aproape 170 de părinţi adoptivi ai delfinilor, care susţin financiar acest program de conservare a delfinilor. Nu este o sumă mare, dar ne ajută să efectuăm monitorizări şi să ne ducem la toate sesizările primite de la constănţeni privind delfinii eşuaţi. Dacă este normal? Sigur că nu este normal! Dar nu putem face mai mult decât atât, în condiţiile în care instituţiile abilitate nu fac niciun efort să lucreze împreună în acest sens. Ce să mai vorbim de aplicarea unui plan concret de măsuri, prin care să stopăm cumva pescuitul în prohibiţie şi implicit cazuri de delfini prinşi în plase pescăreşti? În curând, vom putea onora cu greu toate sesizările venite din partea constănţenilor, sunt din ce în ce mai multe, iar fondurile pe care le atragem nu se pot aloca pentru această activitate!”, adaugă Mihaela Cândea Mirea.
Reprezentanţii Mare Nostrum mai spun că, dincolo de acest aspect dramatic, situaţia este dublată şi de faptul că organizaţia suportă deplasările pentru toate sesizările legate de delfini eşuaţi exclusiv din donaţiile pentru campania „Adoptă un delfin”.
Ca şi costuri, o deplasare variază între 150 şi 450 de lei, fără a adăuga costurile de incinerare. Pentru deplasările în zona Delta Dunării, costurile se ridică la 1.000 - 2.000 de lei.
”Drept pentru care, ONG Mare Nostrum relansează campania Adoptă un delfin, unica sursă financiară care ajută în acest moment, echipa să desfăşoare monitorizări terestre şi acvatice privind conservarea delfinilor. Pentru asta, lansăm invitaţia tuturor iubitorilor de delfini şi tuturor celor care conştientizează problema, să ne arate cât de mult ţin la cetacee, printr-un scurt testimonial video. Primele 5 persoane care ne trimit testimoniale video în luna august vor putea deveni părinţii unuia dintre cei aproape 500 de delfini identificaţi în monitorizările noastre, fără costuri, pentru o perioadă de un an de zile. Totodată, testimonialele lor îi vor putea convinge şi pe ceilalţi să ne susţină”, se arată în comunicat.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe