Peste 100 de delfini, eşuaţi pe coasta turcească a Mării Negre de la începutul războiului în Ucraina

Mai mult de 100 de delfini au eşuat pe coasta turcească a Mării Negre încând din luna februarie, când a început războiul din Ucraina, a declarat un cercetător de la Universitatea Sinop, Turcia, citat de NBC News.

Urmărește
999 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de delfini, eşuaţi pe coasta turcească a Mării Negre de la începutul războiului în Ucraina

Mai mult de 100 de delfini au eşuat pe coasta turcească începând din februarie, un număr mare în comparaţie cu anii precedenţi, potrivit lui Uğur Özsandıkçı, cercetător principal al vieţii marine la Universitatea Sinop.

„Acestea sunt doar morţile pe care am putut să le observăm”, a declarat Özsandıkçı. Acesta a adăugat că există şi alţi delfini morţi care au fost aduşi la mal, dar nu au fost văzuţi sau care au murit şi nu au ajuns la ţărm. „Credem că aceste cifre sunt foarte mari”.

Özsandıkçı a efectuat o necropsie pe patru delfini comuni care a arătat că majoritatea s-au prins în plase de pescuit. El a trimis mai multe carcase la Ankara pentru studii suplimentare, pentru a înţelege mai bine de ce au fost împinşi în plase.

Delfini cu comportament neobişnuit au fost observaţi şi în alte ţări care au ieşire la Marea Neagră. Biologii marini locali suspectează că o cauză determinantă este probabil poluarea fonică produsă de navele de război din nord.

Sonarul de joasă frecvenţă al navelor de război şi al submarinelor interferează direct cu ecolocaţia delfinilor, a declarat Pavel Goldin, un biolog marin specializat în delfini la Institutul de Zoologie Schmalhausen din Ucraina. Incapabili să navigheze, delfinii nu pot identifica prada şi, prin urmare, pot muri de foame. De asemenea, ei pot fi confuzi şi pot intra în panică, înotând din greşeală în stânci sau pe ţărm, iar unii ar putea fi omorâţi de minele navale.

O investigaţie completă a cauzelor şi a amplorii morţilor recente ar putea dura luni sau ani de zile, pentru că o mare parte din linia de coastă este inaccesibilă cercetătorilor din cauza războiului. Cu toate acestea, aceste decese şi alte poluări legate de război ar putea crea o „criză a biodiversităţii”, potrivit Fundaţiei turce de cercetare marină.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici