Peste 100 din cei 650 de angajaţi ai ArcelorMittal Tubular Products Iaşi, disponibilizaţi la cerere
Liderul sindical al societăţii, Constantin Rotaru, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în lunile februarie şi martie au plecat din fabrică, la cerere, un număr de 114 salariaţi, din totalul celor 650 de angajaţi câţi număra societatea la 1 februarie.
„În februarie am avut 74 de salariaţi disponibilizaţi, iar în luna martie încă 40. Din cei care au plecat în martie, 31 au fost disponibilizaţi la începutul lunii, iar alţi nouă au plecat zilele trecute. Cauza principală este scăderea comenzilor”, a afirmat Constantin Rotaru.
Liderul sindical ieşean a precizat că, în această lună, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi a vândut aproximativ 4.000 de tone de ţevi, în timp ce anul trecut vânzările erau de peste două ori mai mari.
„Este o situaţie foarte grea, iar producţia a scăzut în mod semnificativ. Nu avem ce reproşa conducerii fabricii, pentru că acesta este contextul. La sfârşitul anului trecut ni s-a spus că vor pleca din fabrică aproximativ 2-3 la sută din salariaţi, dar se pare să lucrurile merg mult mai rău decât ne închipuim”, a afirmat Rotaru.
El a adăugat că fiecare angajat disponilibilizat primeşte, la plecarea din firmă, aproximativ 20.000 de lei, plus între 6 şi 12 salarii compensatorii, în funcţie de vechime.
Fabrica ieşeană a înregistrat pentru prima dată de când este patronată de Lakshmi Mittal profit în primele şase luni ale anului 2008. Potrivit situaţiilor financiare raportate la sfârşitul primului semestru din 2008, ArcelorMittal Tubular Products Iaşi a înregistrat o cifră de afaceri de 142 de milioane de lei, mai mare cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.
De asemenea, unitatea a avut un profit net de 17,3 milioane de lei, faţă de pierderi de 2,5 milioane de lei înregistrate în prima jumătate a anului 2007. Începând cu toamna anului 2008, volumul vânzărilor s-a diminuat, iar în perioada sărbătorilor de iarnă fabrica a fost închisă, toţi angajaţii fiind trimişi acasă pentru trei săptămâni.
Începând cu luna ianuarie, angajaţii au primit doar 75 la sută din salariu, fiind trimişi prin rotaţie în concediu forţat.