Peste 120 de militari în rezervă, în retragere şi disponibilizaţi au protestat la Bistriţa

Peste 120 de membri ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere din Bistriţa-Năsăud au participat, marţi, la un miting de protest în faţa Prefecturii din Bistriţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
19 afișări

În timpul mitingului, protestatarii au scandat "Jos Băsescu!", "Băsescu, Oprea, Boc, onoare nu au deloc", "România, trezeşte-te!", dar şi alte lozinci împotriva Guvernului şi a preşedintelui României.

Câţiva protestatari au scris pe bucăţi de hârtie mesaje precum "Băsescu şi cu gaşca lui, cascadorii râsului", dar şi "Băsescu, mai rău ca Ceauşescu", "Jos tiranul!", "Băsescu nu uita că Armata nu-i a ta!", "Unitate, unitate!", "Jos Băsescu şi cu Boc şi cu Oprea la un loc!".

În debutul mitingului, col. (r) Matfei Taloş le-a spus participanţilor că scopul acestuia este solidarizarea cadrelor militare disponibilizate, în retragere şi în rezervă din Bistriţa-Năsăud cu camarazii din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Craiova, Focşani, Constanţa şi din alte judeţe ale ţării care sunt nemulţumiţi de faptul că actuala conducere a ţării încalcă Constituţia şi hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

"Toate cadrele militare în rezervă şi retragere din sistemul naţional de securitate Ministerul Apărării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Justiţie, SRI şi STS ne solidarizăm cu toţi pensionarii României şi protestăm faţă de reducerera pensiilor cu 5,5 la sută!", a spus Taloş în faţa colegilor săi care s-au adunat la Prefectura Bistriţa-Năsăud.

Tot în cadrul mitingului a mai fost lecturată o scrisoare deschisă "adresată fostului comandant preşedintelui României, Traian Băsescu", dar şi un ultimatum adresat premierului Emil Boc, miniştrilor Gabriel Oprea, Traian Igaş, Ioan Botiş, Cătălin Predoiu, Gheorghe Ialomiţianu, dar şi directorului SRI, George Maior.

Totodată, o delegaţie din partea sindicatului a înmânat subprefectului de Bistriţa-Năsăud, Ioan Cătălin Păun, o listă cu revendicările lor.

Din SCMD Bistriţa-Năsăud fac parte peste 200 de membri.

Protestul a durat aproximativ o oră.

Casa de Pensii a MAI primeşte în continuare adeverinţe cu veniturile realizate de foştii angajaţi ai ministerului, însă nu mai recalculează nicio pensie până la apariţia noii HG privind procedura de punere în aplicare a Legii 119/2010.

Pensionarii militari care au activat în Ministerul Administraţiei şi Internelor îşi pot depune în continuare la Casa de Pensii a MAI adeverinţele cu veniturile individual realizate, documente necesare pentru recalcularea pensiilor potrivit Legii 119/2010, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai ministerului.

Până la apariţia noii hotărâri de Guvern privind procedura de punere în aplicare a Legii 119/2010, care va înlocui HG 735/2010 suspendată, procesul de recalculare este oprit la Casa de Pensii a MAI, au precizat sursele citate.

Acestea au mai spus că, până la data de 24 ianuarie, la MAI au fost primite şi înregistrate 17.245 de adeverinţe privind veniturile pensionarilor militari care au activat în minister. Dintre aceste dosare, 969 de cereri de recalculare fuseseră soluţionate până la sfârşitul anului 2010.

Instanţa supremă a decis definitiv, în 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după o întâlnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igaş, şi directorii serviciilor de informaţii, că, urmare a deciziei ICCJ, HG 735/2010, care cuprinde normele de aplicare a Legii 119/2010, se suspendă. El a menţionat însă că Legea 119/2010, pe baza căreia se recalculează pensiile, rămâne în vigoare.

"Prima concluzie a discutiilor de astăzi este ca decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie respectată, deci se suspendă procesul de recalculare a pensiilor în baza hotărârii 735 din 21 iulie 2010. Aş vrea să înţelegeţi toţi şi să ieşiţi, pe cât posibil, din manipulare. Hotărârea suspendată de instanţa supremă nu se referă la recalcularea pensiilor militare; la acest lucru se referă Legea 119/ 2010. Şi Legea 119/ 2010 este în plină aplicare şi forţă, legea prin care se recalculează pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor", a anunţat Băsescu.

Şeful statului a explicat că pensiile recalculate în baza Legii 119 sunt valabile şi că va fi emisă o nouă hotărâre de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Băsescu a precizat că noua HG de aplicare a Legii 119 va ţine cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti, urmând să stabilească un nou mecanism de strângere a datelor, astfel încât responsabilitatea dovedirii contribuţiilor la pensii şi vechimii să o aibă autorităţile.

Membrii coaliţiei de guvernământ au decis, luni, ca Executivul să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care se va prelungi termenul de recalculare a pensiile militarilor până la 31 decembrie 2011, a declarat pentru MEDIAFAX deputatul UDMR Kelemen Hunor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici