Peste 15.000 de procese împotriva statului privind impunerea asigurărilor de sănătate la pensionari

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor din România, Ioan Hasaşiu, afirmă că pensionarii din organizaţie au deschis peste 15.000 de procese împotriva statului român, legate de impunerea asigurărilor de sănătate pentru pensionari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
12 afișări

Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor din România, Ioan Hasaşiu, care este şi preşedintele filialei mureşene, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că primul termen pentru cele peste 15.000 de procese deschise de pensionari împotriva statului român, privind impunerea asigurărilor de sănătate pentru pensionari, este în 21 iunie.

"Avem 15.432 de procese împotriva statului român şi am mai adunat 40-50 de cereri (de chemare în judecată - n.r.), putem să le depunem până în 21 iunie, când avem termen la Judecătoria Bucureşti. Atacăm coeficientul de 5,5 la sută care ne este reţinut din pensii pentru asigurări de sănătate, după ce am plătit astfel de asigurări toată viaţa, ca salariaţi. Pensia e proprietate privată, e ca şi cum aş avea un apartament de trei camere şi statul ar veni şi mi-ar lua una", a spus Hasaşiu, adăugând că, pe lângă aceste asigurări, statul mai şi impozitează pensiile.

El a precizat că pensionarii vor să ajungă la CEDO cu aceste procese, toate cheltuielile de reprezentare fiind asigurate de Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Hasaşiu a semnat, luni, alături de preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, un protocol de colaborare între filiala Mureş a Federaţiei Sindicatelor Pensionarilor din România şi PSD Mureş, organizaţie care a promis, la rândul său, sprijin pentru pensionari.

Hasaşiu şi-a exprimat disponibilitatea de a semna astfel de protocoale şi cu ceilalţi membri ai USL.

"Suntem deschişi, putem să ne aşezăm la masa tratativelor pentru astfel de protocoale şi cu PC şi PNL, dar cu PDL şi UDMR niciodată, cu UDMR e exclus, ne-a «anesteziat» trei organizaţii, deşi le-am dat voie să vorbească în limba maghiară, fiind circa 90 la sută din ei maghiari", a spus Hasaşiu.

Preşedintele PSD Mureş, Alexandru Petru Frătean, a spus că îşi doreşte ca un astfel de protocol să se semneze şi la nivel naţional.

"Sper să se întâmple şi la nivel naţional. Noi în fiecare an discutăm şi reînnoim colaborarea noastră - le acordăm tot sprijinul, avem o organizaţie de pensionari foarte vie la această dată, am avut alegeri la nivel judeţean şi ne-am reorganizat complet, toţi pensionarii membri PSD care doresc să-şi apere drepturile pe această linie vor fi informaţi", a conchis Frătean.

Potrivit OUG 117/2010, din 1 ianuarie 2011 se percepe o cotă de asigurări sociale de sănătate (CASS) de 5,5 la sută la pensiile care depăşesc suma de 740 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici