Video Peste 150 de ieşeni şi români de peste Prut au participat la slujba oficiată pentru Regele Mihai, la Mitropolie/ Filozoful Mihai Şora: Unul dintre oamenii mari ai ţării nu mai e printre noi - FOTO, VIDEO

Peste 150 de ieşeni, dar şi români care au venit de peste Prut au participat, sâmbătă, la slujba oficiată pentru Regele Mihai, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, ÎPS Teofan spunând că Regele ar trebui să fie un exemplu pentru toţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
457 afișări

"Credinţa în Dumnezeu, valorile acestui neam şi importanţa familiei pentru dăinuirea neamului românesc. De la cele trei, Regele nu a abdicat niciodată şi pot fi lăsate ca testament politicienilor de astăzi şi de mâine", a spus Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care s-a aflat în fruntea unui sobor de preoţi la slujba de pomenire oficiată pentru Regele Mihai.

Slujba a început la ora 11 şi au participat proape 150 de ieşeni, dar şi români de peste Prut care au venit special pentru ceremonia religioasă.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre Regele Mihai ca despre un om al cărui exemplu ar trebui luat în seamă de toţi oamenii politici.

"România a pierdut un rege, cerul a câştigat un om de seamă. A avut o viaţă plină de încercare, dar şi plină de frumuseţe. După anii 90, ca Mitropolit în Oltenia şi la Iaşi, am avut posibilitatea să îl cunosc, să mă bucur de prezenta Majestăţii Sale, de o anumită delicateţe, discreţie, dar şi fermitate în lucruri esenţiale în acelaşi timp. Să ne dăruiască Dumnezeu putere de a ne inspira din viaţa Regelui şi de a lupta fiecare în ograda şi responsabilitatea sa pentru împlinirea acelor lucruri pentru care Regele a trăit atât de intens. Dumnezeu să îl odihnească în pace", a spus, după slujbă, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Teofan.

Petru Gherghel, episcopul Diecezei din Iaşi, a vorbit despre Regele Mihai spunând că ”ne-a iubit pe toţi şi s-a gândit mereu la noi de unde era”.

”Azi suntem în comuniune cu tot poporul, cu România, astăzi şi în zilele care urmează, pentru a-l însoţi pe Maiestatea SA, Regele Mihai înaintea lui Dumnezeu, pentru a primi răsplată veşnică. Pentru noi a fost un Rege care ne-a iubit pe toţi, ne-a iubit pe noi, s-a gândit mereu la noi de acolo de unde era. (...) Noi am fost şi suntem în unire cu toţi ceilalţi pentru a-l însoţi, pentru că a rămas ca un simbol al demnităţii, al respectului faţă de popor, de ţară şi de Dumnezeu”, a spus Petru Gherghel.

Cei care au participat la slujbă au primit colaci, la fel ca la orice slujbă ortodoxă, apoi au pus flori şi lumânări în faţa Catedralei, unde au fost aşezate un tablou al Regelui Mihai şi drapelul României.

Regele Mihai a murit, marţi, la locuinţa sa din Elveţia. Trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi adus în România pe 13 decembrie, urmând a fi înmormântat pe 16 decembrie.

Filozoful Mihai Şora a spus, sâmbătă, la Iaşi, că pierderea Regelui Mihai este una imensă pentru ţară. El a pierdut, însă, un prieten, despre care spune că a fost ”cald, binevoitor şi de o imensă modestie”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Filozoful Mihai Şora a participat, sâmbătă, la Iaşi, la o slujbă de pomenire a Regelui Mihai, iar la final a spus că a murit ”unul dintre marii oameni ai ţării”.

”E o pierdere imensă. Unul dintre oamenii mari ai ţării nu mai e printre noi. În momentul de faţă sigur că o simţim ca pe o pierdere”, a spus Şora.

Întrebat dacă poporul a ştiut să îl aprecieze pe Rege, Şora a răspuns că nu crede acest lucru.

”Nu cred. Dacă am fi ştiut să îl apreciem rămânea mereu aici. Dacă a fost alungat, sigur nu a fost apreciat”.

De asemenea, întrebat dacă există un viitor pentru regalitate în România fără Regele Mihai, Mihai Şora a ocolit răspunsul, spunând că statul român modern datorează mult Dinastiei de Hohenzollern, din care a făcut parte şi Mihai I.

”În orice caz, dinastia din care a făcut parte a fost dinastia sub care s-a constituit România modernă. Statul român datorează imens acestei dinastii. Toată modernitatea statului român de aici vine, din perioada Hohenzollern”, a mai spus Mihai Şora.

Filozoful a mărturisit că îl ştie pe Rege din perioda copilăriei, iar ca prieten, Mihai I a fost ”un om cald, binevoitor, de o imensă modestie”.

Regele Mihai a murit, marţi, la locuinţa sa din Elveţia. Trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi adus în România pe 13 decembrie, urmând a fi înmormântat pe 16 decembrie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici